Elvira Jonasson Östvall i Klöverträsk rider barbacka på jaken Bens rygg.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Barbacka på Ben – se hur livet på lantgården i Klöverträsk leker där jakarna bor. Foto: Evelina Ehngren/SVT

Se lantgården i Luleå där Norrbottens enda jakar bor

Publicerad

Elvira Jonasson Östvall i Klöverträsk har Norrbottens enda jakar. Följ med till lantgården utanför Luleå där grymtoxarna bor.

– Vanliga kor kan vara jättelugna och trevliga också. Men jakarna är ovanliga, säger hon.

Efter att fått höra att en bekant i södra Sverige hade jakar till salu åkte Elvira och hennes man ner för att titta – och valet att ta hem djuren var enkelt.

– Först tittade vi lite på fjällnära kor för att ha något mindre för självhushåll och för att de är trevliga, berättar Elvira Jonasson Östvall.

Men valet föll istället på det hornbärande oxdjuret från Asien, trots att Elvira fått höra att många är rädda för just hornen.

Fakta om jak

Jaken, som också kallats grymtoxe, härstammar från bergsområden i Centralasien och lever på höga höjder i Tibet. Djuren är anpassade för hård kyla och tuff terräng och har därför kraftig päls, tjockt skinn och stora lungor.

Cirka 85 procent av världens cirka 14 miljoner jakar finns i Kina (inklusive Tibet).

Jakar används som mjölk-, kött- och packdjur och den tjocka pälsen kan användas till hantverk och redskap som tält och rep.

Källa: NE.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.