Emelie Eklund flyttade som nybliven 20-åring från Piteå till Umeå. Redan efter första halvåret i Västerbotten fick hon sina första symptom som magkramper och illamående.
Hon slutade äta och rasade i vikt och Addisons är livshotande om den inte behandlas.
– Det var mycket tal om att jag hade ätstörningar, psykiska problem och försökte få uppmärksamhet. Det var väldigt traumatiskt att bli så negligerad av vården, säger Emelie Eklund till SVT.
Bristande kunskap inom vården
Hon menar att kunskaperna om sjukdomen inom vården är bristfälliga. Detta på grund av att patientgruppen är liten och i Sverige har bara 1 300 personer diagnosen.
– Det finns väldigt många fler ovanliga sjukdomar än Addison. De här människorna kommer väldigt ofta i kläm.
Dröjde fyra år innan rätt diagnos
Det tog fyra år innan Emelie Eklund fick sin diagnos. I dag är hon 32 år och ambassadör för Svenska Addisonföreningen.
– Även om man har en ovanligare sjukdom eller är en mindre patientgrupp så är det viktigt att kunna lita på att vården är säker, trygg och rättvis.
Utsedd till årets utflyttade Piteåbo
Hon sprider kunskap om sjukdomen genom dans på olika plattformar. För sitt engagemang blev hon tidigare i sommar utsedd till ”Årets utflyttade Pitebo” och i motiveringen stod det bland annat:
”Emelie är en inflytelserik förebild och har visat en otrolig styrka och uthållighet genom att hitta ett sätt att hantera en svår, kronisk sjukdom”.
– Livet blir väldigt annorlunda när man blir sjuk. Det är ingenting man har valt. Det är väldigt mycket känslomässigt och psykiskt som jag inte var beredd på, säger Emelie Eklund.
ADDISONS SJUKDOM
Addisons sjukdom, även kallad binjurebarksvikt, innebär att kroppens binjurar inte producerar tillräckligt av hormonerna aldosteron och kortisol.
Vanliga symptom är trötthet, illamående, kräkningar och diarré. Akut kortisolbrist är livshotande.
I Sverige finns det ungefär 1 300 personer med diagnosen Addisons sjukdom.
Källa: Socialstyrelsen