Klockan är halv sju. En del av rumänerna ser fortfarande chansen att tjäna några kronor utanför kvällsöppna matvarubutiker. Andra har tröttnat på kylan. Istället hänger de på låset till den lägenhet de får vara i över natten
När Nordnytt kommer in i trapphuset hör vi röster från källaren. Vi får reda på att många värmer sig där ett par timmar innan lägenheten öppnar klockan sju. En trasig tältsäng vittnar om att några tidigare sov här men det tillåter inte kommunen. Det finns fler hyresgäster i byggnaden som behöver tillgång till tvättstuga och dylikt.
Tacksamma
Några är upprörda över att det inte får utnyttja utrymmet som tillsynes bara står tomt, men de är också tacksamma för gästfriheten Luleå kommun visar.
– Vi har varit i Luleå en månad andra har varit här tre det är olika. I Rumänien finns inte arbete och man kan inte tigga för där finns inga pengar och inte heller någon social hjälp. Hade förhållandena varit bättre i Rumänien hade jag inte åkt tillbaka hit. Jag vill stanna i mitt hemland, säger Vasile Mandachi.
Hjälp i akut nöd
Enligt Socialtjänstlagen är kommunen skyldig att hjälpa människor i akut nöd.
– Socialtjänstens ansvar är att hjälpa till någon enstaka natt och om de inte kan resa med egna inkomster kan det bli en biljett hem, säger Gerd Bergman verksamhetschef på socialförvaltningen.
Men i drygt en månad har det funnits möjlighet att övernatta i lägenheten och enligt Gerd Bergman är de ett resultat av att politiker i Luleå vill agera mer humant än vad lagen kräver.
Vaktbolag låser upp
Klockan är sju och ett vaktbolag kommer och låser upp dörren. Folk börjar strömma in i fyrarumslägenheten och de börjar bli allt mer bekväma med att Nordnytt är där och filmar.
Miricia Cantaragili sitter på en stol mitt i rummet och börjar kränga av sig de lager av plagg han har haft på sig i skydd mot kylan.
– One, two, three, säger han och håller upp tre par strumpor framför kameran.
I köket börjar några laga mat och förutom människor fylls lägenheten av doften av stekt bacon. Överallt ligger sängkläder. Madrasser är hopvikta och staplade på varandra. Vi frågar hur många som brukar sova här? Buden är lite olika så tillsammans börjar vi räkna sängplatserna. Siffran stannar på 45 stycken.
Har blivit fler
Enligt Gerd Bergman sov åtta personer i lägenheten första natten. Hon menade då att de inte var förberedda på rumänerna skulle vara kvar. Tidigare har det åkt hem innan det blivit kallt. Nu tycks de bara bli fler.
– Det är svårt att klara toppar. Om man tittar över tid är det ungefär 15 personer som varit här och 15-20 är väl vårt mål att kunna klara för någotnform av lågtröskelboende för de här personerna. Och då ska det ju va så att man inte lagar sin mat där i likhet med andra som har boendelösningar av kortare karaktär, säger Gerd Bergman.
Kommer rumänerna att få ett mer permanent boende?
– Nej, jag ser inte de möjligheterna med tanke på att vi har otroligt många Luleåbor som sitter i samma bekymmer och saknar bostad. Och fram tills nu har vi i alla fall inte fått något sådant uppdrag, säger Gerd Bergman.
Rivningshus
Men kommunen letar kontinuerligt efter en bättre lokal för rumänerna att sova i. Och på grund av trängseln i den nuvarande lägenheten berättar några av rumänerna att de hellre sover i bilen. Men andra är mer positiva.
– Tack för att jag får sova här i rummet. Vi tjänar 200 kr per dag, tack så mycket God bless you, säger Ion Mandachi innan vi lämnar lägenheten.
Klockan är åtta och om 11 timmar ska lägenheten vara tom igen.
Lägenheten finns i ett hus som är inlöst av kommunen. I framtiden ska det rivas men i nuläget kan inte tekniska förvaltningen svara på hur länge det står kvar. Under tiden gör de inga stora renoveringar men huset ska hållas i beboeligt skick.