Enhetschefen på LSS-boendet i Övertorneå om missförhållandena: ”Kan förekomma en viss jargong”

Uppdaterad
Publicerad

Enhetschefen Karl-Erik Harnesk har uppmärksammats på problemen när det kommer till de olika missförhållandena som uppdagats vid ett LSS-boende i Övertorneå, men har inte agerat. Han menar att problemet ligger i personalens sätt att prata.

– Det kan förekomma viss jargong bland personalen, och då kan det upplevas av någon att det är väldigt kränkande, säger han.

Det var i slutet av oktober som en anonym skrivelse kom in till socialnämndens ordförande. Där framgick att det fanns risk för, och pågick, ett flertal missförhållanden vid ett LSS-boende i Övertorneå.

Skrivelsen består av ett långt meddelande på fyra A4-sidor, som SVT Norrbotten har tagit del av. Man kan bland annat läsa att brukare har tvångsrakats, blivit kallade för tjocka och äckliga och att personal har skrämt de boende genom att säga att alkohol ger psykoser.

Efter skrivelsen upprättade Övertorneå kommun en Lex Sarah-anmälan som sedan skickades till Inspektionen för vård och omsorg (IVO), som just nu utreder ärendet. Och nu riktas skarp kritik mot enhetschefen.

Rapporten: Enhetschefen agerade inte

I Lex Sarah-anmälan beskriver personalen hur enhetschefen Karl-Erik Harnesk, som basar över samtliga LSS-boenden i kommunen, inte har agerat för att motverka situationen.

Detta trots att personalen har lyft problemen vid ett flertal gånger under en längre tid. Enligt enhetschefen har han dock hållit samtal med personalen, men inte tagit några konkreta åtgärder.

I våras gjordes även en arbetsmiljöutredning där vissa av de missförhållanden som Lex Sarah-anmälan beskriver uppdagades. Men det var alltså inte förrän en anonym skrivelse kom in som kommunen valde att anmäla till IVO.

”All personal tycker inte likadant”

Enhetschefen Karl-Erik Harnesk menar att det som står i Lex Sarah-anmälan inte speglar hans bild av boendet och att det istället handlar om personalens olika upplevelser.

– All personal tycker inte likadant. Det är några ur personalen som tycker att det här är kränkningar. Andra tycker inte att det är några kränkningar. Så det är som upplevelser.

Hur kan det inte vara en kränkning att till exempel kalla någon för tjock, ge dem mat tills de kräks och peta dem i magen?

– Jo, visst är det kränkningar men jag har aldrig hört någon säga det, säger Karl-Erik Harnesk, enhetschef på boendet.

Men tror du inte på personalens vittnesmål?

– Nog tror jag på vittnesmålen. Det är var människas upplevelse och den kan jag inte ta ifrån dem. Men jag har inte hört att någon brukare har blivit kränkt eller att någon anhörig har tyckt att de har blivit kränkta.

Personalen ska lära sig tallriksmodellen

För att försöka stävja situationen har kommunen, som en del i sin åtgärdsplan, bestämt att Harnesk trots kritiken ska vara mer närvarande vid själva LSS-boendet under en viss tid.

Man kommer även gå igenom tallriksmodellen med personalen samt ge utbildning i avvikelserapportering. En extern konsult ska även jobba för att försöka lösa arbetsmiljön på boendet.

Hör enhetschefen svara på kritiken i videon ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.