Bild på vattenläckan i Älvsbyn till vänster. Roger Viklund till höger.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Under måndagen upptäcktes en större vattenläcka i centrala Älvsbyn. Den typen av vattenläckor kan bli fler i framtiden eftersom kommunerna inte har råd att byta ut alla gamla ledningar i den takt som behövs. I klippet hör du Älvsbyns VA-chef Roger Viklund berätta mer. Foto: Viktor Lundmark/SVT

Enorma kostnader för Älvsbyn när gamla vattenledningar måste bytas ut

Uppdaterad
Publicerad

Under marken i Sverige ligger gamla vattenledningar som behöver bytas ut. Det här sätter press på små kommuner med begränsade ekonomiska resurser.

– Många kommuner har aviserat en fördubbling av VA-taxan. Det kommer bli kännbart för hushållen, säger Roger Viklund, VA-chef i Älvsbyn.

Under måndagen upptäcktes en större vattenläcka i centrala Älvsbyn. En gammal vattenledning från femtiotalet hade sprungit läck. Läckan kostar enligt Roger Viklund, VA-chef på Älvsbyns energi, mellan 30 000 och 50 000 kronor att reparera.

– Det är ålderspåverkan. Ledningarna rostar utifrån, tappar sin bärighet och brister, säger Roger Viklund.

”200 år att byta allt”

Den här typen av vattenläckor kan bli vanligare i framtiden. Kommunerna har inte råd att byta ut alla gamla vattenledningar. Bara i Älvsbyn har kommunen de senaste sju åren investerat runt 40 miljoner kronor i VA-nätet.

– Men det är fortfarande kvar massor. Om vi byter 400 meter per år tar det ungefär 200 år att byta allt.

”Kännbart för hushållen”

Roger Viklund menar att kommunerna nu måste öka investeringstakten för att inte skjuta över problemet på kommande generationer.

– Många kommuner har aviserat en fördubbling av VA-taxan. Det kommer bli kännbart för hushållen.

I klippet hör du Roger Viklund och ser bilder från vattenläckan i Älvsbyn.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.