Ensamkommande tvingas flytta från Migrationsverkets boenden i Boden

Uppdaterad
Publicerad

Beskedet att man inte längre får bo kvar hos Migrationsverket har skapat stor stress bland ensamkommande ungdomar med uppehållstillstånd enligt gymnasielagen.

Nu måste 500 unga med uppehållstillstånd enligt gymnasielagen flytta ut från Migrationsverkets boenden. Senast den 31 januari måste de ha skaffat en ny bostad, för sen börjar Migrationsverket skriva ut personer från boendena.

”Jättestor stress”

I Boden finns 20 ensamkommande som fortfarande bor på Migrationsverkets boenden samtidigt som det är bostadsbrist på orten.

För Ramatullah Hussaini och Navid Rahimi kom beskedet från Migrationsverket i november som en chock:

– Jag kände jättestor stress. Jag gick till jobbet men kunde inte jobba. Jag sa till min kollega ”Jag måste hitta en lägenhet i Boden och jag har ingen tid på mig.”, berättar Ramatullah Hussaini 

– Har man ingen inkomst får man ingen bostad, säger kompisen Navid Rahimi.

Migrationsverket ändrar sina regler

Migrationsverket har tidigare valt att låta dessa ensamkommande unga bo kvar på boendena  tills de lyckats skaffa en egen bostad, även efter att de fått sitt tillfälliga uppehållstillstånd. En dom i kammarrätten gör att det statliga verket nu ändrar sin tillämpning av reglerna.

Den stora majoriteten av ensamkommande unga i Sverige har redan sedan tidigare ett eget boende. Men bland den minoritet av de ensamkommande som fortfarande bor kvar på Migrationsverkets bodenden skapar beskedet , som kom i november, oro.

Kan skickas tilllbaka

Många ensamkommande ungdomar med uppehållstillstånd enligt gymnasielagen lever redan under stor press. För att inte bli skickade tillbaka till det land de kommer ifrån måste de lyckas i sina gymnasiestudier på ett för dem främmande språk och sedan lyckas skaffa fast anställning inom sex månader efter examen.

Migrationsverket ändrade regler

Den sista januari måste ungdomar med uppehållstillstånd enligt gymnasielagen ha skaffat en egen bostad och lämna Migrationsverkets boenden.

Första februari börjar Migrationsverket skriva ut ungdomarna.

Migrationsverket hänvisar till en dom i kammarrätten som orsak till att man ändrat sina regler för vilka som får bo på boendena

En av de grupper som påverkas är unga som kommit till Sverige som ensamkommande flyktingbarn och fått tillfälligt uppehållstillstånd enligt gymnasielagen den dag de fyllt 18 år.

Totalt påverkas närmare 600 personer i landet, de flesta är unga med uppehållstillstånd enligt gymnasielagen.  I Norrbotten berörs 37 personer varav 20 i Boden, 16 i Älvsbyn och en i Kalix.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.