Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
En 50-årig man står åtalad för ett grov våldsbrott i Smedsbyn och är sedan tidigare dömd för mord. I klippet hör du experten Pontus Strålin berätta om mannens ovanliga vårdform. Foto: Filip Hannu/SVT

Grova våldsbrottet i Luleå: Experten om åtalade mannens ovanliga vård

Uppdaterad
Publicerad

Mannen i 50-årsåldern som åtalas för synnerligen grov misshandel i Smedsbyn utanför Luleå hade vid tiden för brottet öppen psykiatrisk vårdform. Experten vid Socialstyrelsen beskriver vårdformen som väldigt ovanlig.

Den åtalade mannen dömdes för mord på sin tidigare sambo 2010 och har efter fängelsetiden haft psykiatrisk tvångsvård. 2018 ändrade den från sluten till öppen och det är ovanligt enligt Socialstyrelsens expert.

– Det är ganska få patienter som får den öppna psykiatriska tvångsvården. Det används mer eller mindre i olika delar av Sverige, säger Pontus Strålin, specialistläkare i allmänpsykiatri och medicinsk sakkunnig.

Öppen tvångsvård är omdebaterad

För den som har tvångsvård innebär det att man bor hemma som vanligt men är tvungen att komma på besök vid psykiatrin.

Det handlar enligt Pontus Strålin inte om särskilt mycket tvång eftersom psykiatrin inte får vidta några direkta tvångsåtgärder och det har diskuterats hur effektiv åtgärden är.

Det är även mycket ovanligt att personer med öppen psykiatrisk tvångsvård begår brott – hör mer om det i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.