För tre år sen peakade renhornspriset. Orsak: kinesernas strävan efter högre potens. Företag som exporterade horn av klövvilt till Asien betalade 160 kronor per kilo, och andra var tvungna att hänga på prisrallyt för att få tag på horn.
Men i och med upptäckten av sjukdomen CWD i Norge, Sverige och Finland har köplusten i Asien uteblivit. Sjukdomen drabbar hjortdjur och kallas också avmagringssjuka.
– Marknaden började svaja 2017, den sista containern skickade jag i december 2018. Efter det att har jag inte fått något nytt kontrakt, och det kommer mail att på grund av CWD kan de inte importera horn, säger renhornsuppköparen John-Erik Jussila i Jakobstad, Finland, till Sameradion & SVT Sapmi.
Nu har han satt sin exportverksamhet på paus.
Finska Livsmedelsverket har försökt hjälpa Jussila att reda ut frågan.
– Jag har haft intyg från Livsmedelsverket att jag har kunnat exportera, de har försökt hjälpa till och kontaktat länder i Asien för att hjälpa för att exporten ska kunna fortsätta.
Värdefulla hornvolymer
Enligt finska tullen har det enbart från Finland exporterats omkring 35 000 kilo horn till länder som Taiwan och Kina till ett marknadsvärde på omkring sex miljoner kronor de två senaste åren. Men siffrorna är inte helt säkra då även andra exportprodukter går under samma exportkod.
– Jag uppskattar att samerna går miste om 4-6 miljoner euro, säger Jussila om den uteblivna asienexporten.
Ellen-Marit Labba i Övre Soppero har nyligen tagit över sin fars renhornshandel, hon bekräftar köpstoppet. Hon köper renhorn men priset är nu 100 kronor kilot. Hon tror dock att det här stoppet är tillfälligt.
Men John-Erik Jussila är inte lika säker.
– Veterinärer har spekulerat att stoppet kan vara i tre år. Men jag tror att det kan ta fler år. Men det är svårt att veta, man vet inte hur de reagerar i andra ändan.
CWD – allvarlig dödlig sjukdom hos hjortdjur
Avmagringssjuka eller Chronic wasting disease (CWD)är en allvarlig och slutligen dödlig sjukdom hos hjortdjur. Sjukdomen tillhör gruppen prionsjukdomar, även kallade transmissibla spongiforma encefalopatier(TSE).
CWD ger skador i hjärnan. Ett eller flera symptom kan förekomma: avmagring, rörelsestörningar (t.ex. vinglig, huvudskakningar, cirkelgång), beteendeförändring (t.ex. oskygg, aggressiv, apatisk), salivering, ökad urinering. Inkubationstiden, dvs tiden från att djur smittas (eller börjar utveckla sjukdomen) till dess att de visar symptom är lång. Därför ses symptom på CWD endast hos vuxna djur även om unga djur kan bära på smittan.
CWD upptäcktes för första gången i Colorado på 1960-talet, en smittsam variant av sjukdomen som sedan dess har fått en omfattande spridning i Nordamerika. Våren 2016 upptäcktes CWD för första gången i Europa. Därefter har fall upptäckts i Norge på älgar och kronhjort, älg i Finland och en älg från Norrbottens län i Sverige i mars 2019.
CWD är mycket svår att bekämpa, enligt erfarenhet från Nordamerika. Om sjukdomen upptäcks i ett tidigt skede är det större möjligheter att begränsa spridning och i bästa fall bekämpa sjukdomen.
Källa: SVA