Bakgrunden till lagförslaget kom 2002 av miljömässiga skäl. Åsikterna gick isär hur stor miljöpåverkan jägarnas tillskott av bly iform av hagel och kulor egentligen utgjorde, men anledningen till att att beslutet revs upp var att de inte fanns några fullgoda alternativ, framförallt vad gällde ammunition till kulvapen där utbudet var för smalt.
– Det har blivit bättre, men det är inte bra ännu. Det kommer mer och mer men det är inte så mycket utbud än, säger Torsten Töyrä, vapenhandlare i Luleå.
Konservativa älgjägare
Trots att totalförbudet hävdes så är det fortfarande förbjudet att använda blyhagel vid jakt i våtmarker och vid lerduveskytte. Men för kulvapen där älgjakten dominerar är det alltså fortsatt tillåtet med blykulor, och få jägare väljer något annat. Endast 2,4 procent av älgjägare i Sverige använer sig av kopparkulor.
Känner alla jägare till att det finns alternativ?
– Lite tveksamt, skulle jag säga. Speciellt de äldre jägarna är ganska konservativa i sina ammunitionsköp. Det är de nya som läser och är med i miljödebatterna, där tror jag det är mer intressant, säger Torsten Töyrä.
Ger bly i blodet
Anledningen att välja koppar handlar egentligen inte om miljöskäl. När totalförbudet hävdes gjorde Naturvårdsverket och Kemikalieinspektionen bedömningen att miljövinsten var liten vad gäller bly i kula.
Det som blivit mer känt de senare åren är istället hur blyet påverkar de som äter köttet. Rapporter presenterade av livsmedelsverket visar nämligen på höjda blyhalter i blodet när blykulor använts.