Idag sitter enbart fyra partier i kommunfullmäktige i Arjeplog: Socialdemokrater, Vänsterpartiet, Centerpartiet och Liberaler. Det socialdemokratiska kommunalrådet Britta Flinkfeldt tycker att det är både bra och dåligt.
– För mig som kommunstyrelsens ordförande är det mycket enklare att leda en kommun där jag måste komma överens med bara tre andra partier.
Men är det inte ett demokratiskt problem?
– Givetvis. Det är ju klart att folk ska rösta på dem som de sympatiserar med, men för mig är det här lättare, säger hon.
Politisk entusiasm saknas
Miljöpartiet, Moderaterna, Kristdemokraterna, Sverigedemokraterna och Norrbottens sjukvårdsparti har inte lyckats få ihop några namn till en vallista i Arjeplog. Ivan Karlberg tycker att det är ett problem för demokratin fast han själv valde att hoppa av från politiken. Han har varit aktiv kristdemokrat tidigare.
– Tiden räcker inte till. Man får inte vardagspusslet att gå ihop och till slut kommer man fram till en punkt och tänker att politiken får stäppa åt sidan.
Att inte Kristdemokraterna har lyckats locka andra att ställa upp tror han beror på att partiets bas är liten.
– Det är ju kyrkfolk som röstar på KD och den kristna basen är litet här i Arjeplog.
Folk röstade på tom lista
En annan som tröttnat på politiken är Rickard Hedman. Han har tidigare varit aktiv i Miljöpartiet.
– Vi tappade vårt mandat i förra valet och då kände jag att det inte var så roligt längre. Min första tanke var att jag ville spela om matchen för vi hade grundat för dåligt. Men sedan upptäckte jag att det partiet som tog våra röster hade inte gjort någonting och då gick luften ur.
Partiet som tog Miljöpartiets röster var Sverigedemokraterna som hade en tom lista i Arjeplog. 59 personer röstade på den tomma listan och det resulterade i en tom stol i fullmäktige.
– På något sätt är det synd men det är väl ett sätt att uttrycka en åsikt i alla fall, säger Mona Piribauer, redaktör för lokaltidningen Arjeplogarn.
Partierna osynliga
Elaine Lestander tror att unga inte vill aktivera sig politiskt eftersom Arjeplog har dålig ekonomi.
– Allt handlar om att spara och spara och då är det svårt att engagera sig när man är ung och entusiastisk och vill ändra saker och ting.
Malin Lestander tycker att politiker inte har synts i den kommunala valdebatten.
– Jag har sett på Facebook att folk har efterlyst och frågat var folk står i frågorna egentligen, varför presenterar sig inte partierna. Det kanske inte är så stark politisk anda i kommunen, säger hon.