• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

I videon spanar Peter Hjortberger och Erik Forsström på tusentals flyttfåglar som nyss anlänt till Alvik utanför Luleå. Foto: Joakim Nordlund

Himlen svartnade av flyttfåglar när örnen svävade över Alviksfälten

Uppdaterad
Publicerad

Flyttfåglarna återvänder och fågelskådare söker sig ut i naturen för att ta del av skådespelet. 72-årige Peter Hjortberger är en stor entusiast och återvänder ständigt till Alviksfälten utanför Luleå – och det gäller att vara på tå för att uppleva de oförglömliga ögonblicken.

– Tillfället kommer som en snigel och försvinner som en blixt, säger han.

Fåglarna håller sig på behörigt avstånd men med handkikare och tubkikare kan man ändå studera vårens flyttfåglar.

– Det är ingen slötillvaro att vara fågelskådare. Man måste vara alert om man ska kunna anteckna någonting i sin bok, säger Peter Hjortberger.

Peter är från Abramsån utanför Boden och han har ett glödande intresse för fåglar och tillbringar så mycket tid han bara kan vid de fågelrika fälten i Alvik.

– Det är tofsvipor, sånglärkor, storspov och sädesärlor som flyger över. Det är också en hel del sträckande tranor och gäss. Det är framförallt sädgäss och grågäss som sträcker norrut just nu, säger Peter Hjortberger.

”Underbara ljud att höra”

Den här tiden trivs han som allra bäst. Från slutet av mars åker han till Alvik med kikare, kameror och termos. Peter Hjortberger är nästan ett lika säkert vårtecken som storspov och trana.

– Det är underbara ljud att höra faktiskt. Man får njuta i fulla drag. Det handlar bara om att sitta still och vara observant så får man se ett och annat som händer, säger han.

Örnen satte skräck i tusentals fåglar

Han trycker verkligen på det, att det gäller att vara alert som fågelskådare. Eller som han själv säger: ”det är ingen slötillvaro”. Samma morgon som vi träffas kom en stor örn flygande två meter ovanför fälten och den stora rovfågelns närvaro skapade mer eller mindre panik bland alla andra fåglar.

– Då lyfte flera hundra tranor och ett halvt tusen gäss. Och 600 gräsänder. Och sångsvanar i massor och då förmörkades himlen i stort sett. Då förstår man vilken enorm mängd med fågel som fanns på det här området då, säger han.

I videon ovan träffar du också Erik Forsström från Luleå som återupptagit sin hobby efter flera års dvala

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.