Misstaget med att blanda ihop kvinnorna upptäcktes snabbt och rapporterades sedan till socialtjänsten som inte ska ha utrett händelsen. Sedan inträffade förväxlingen mellan männen.
I lex Sarah-utredningen framgår att den handläggare som skickade barnutredningen till fel pappa, vilket SVT berättat om tidigare, inte kontrollerade personnumren när namnet stämde. Männen bor i olika kommuner.
När mannen felaktigt fick utredningen om en annan persons barn kontaktades handläggaren på socialtjänsten i Älvsbyn som bad familjen att förstöra handlingarna.
Otrygghet efter händelsen
Mamman till barnet känner sig efter händelsen otrygg när uppgifter om hennes barn har röjts till annan person. Hon vet inte om och hur mycket personen har läst om hennes barn och deras familjesituation.
Mamman uppger också att hon inte har fått ett eget exemplar av den felskickade utredningen och undrar om fler brev har adresserats fel.
”Katastrofalt”
Socialtjänsten i Älvsbyn uppger i sin skrivelse till Inspektionen för vård och omsorg (Ivo) att man vidtagit åtgärder, säkrare rutiner, för att det inträffade inte ska hända igen.
I lex Sarah-utredningen skriver kommunens socialchef att det som inträffat är katastrofalt men att risken att det ska hända igen bedöms som lliten. Genom en sammanvägning av allvarlighetsgraden på konsekvens och sannolikheten att det händer igen bedöms händelsen vara ett allvarligt missförhållande enligt Lex Sarah.