I klippet berättar Randi Marainen i Soppero om hur familjen blev bemött av svensk vårdpersonal – före och efter – sönernas självmord. Foto: Kirsi Vanttaja/SVT

Familjen förlorade två söner i självmord – samer får inte rätt vård

Uppdaterad
Publicerad

Om vården ska hjälpa patienter är det bra att känna till deras situation och kultur. Så är det inte för samer. Många vittnar om okunnigt och plumpt bemötande från vårdpersonal och familjen Marainen i Soppero vet hur det känns. De lämnades ensamma i tragedin när två söner begick självmord.

Psykisk ohälsa är ett stort problem bland den samiska befolkningen. Överdödligheten bland renskötande och unga samer är stor. Det visar forskning som gjorts av Umeå Universitet för ett tiotal år sedan.

– Vi vet att många samer har brist på förtroende för hälso-och sjukvårdssystem och det gäller särskilt renskötande samer men vi tror också att det förekommer bland samer i allmänhet, säger Jon Petter Stoor, psykolog och forskare på Umeå universitet till Sameradion & SVT Sapmi.

Sametingsvalet 2021

Alarmerande situation bland renskötande män

Han var med och gjorde forskningsrapporten om samers hälsotillstånd för ett tiotal år sedan. Eftersom kunskapen om samers hälsa börjar bli gammal håller han på att göra en ny stor hälsoundersökning bland samer.

Forskningen som gjordes tidigare visar alarmerande resultat på överdödlighet bland renskötande män i Sverige.

– Man tänker mer på att ta livet av sig än vad man gör bland icke renskötande svenskar. Det är femtio procent fler än vad man sett hos den icke-samiska befolkningen, förklarar forskaren Jon Petter Stoor.

Familjen lämnades ensamma

Oddasat har träffat familjen Marainen i Soppero. De har drabbats hårt av psykisk ohälsa och för sju år sedan begick två av sönerna självmord. Den yngsta sonen hade varit i kontakt med vården när han mådde dåligt, men de svensktalande psykologerna kom inte åt hans problematik.

– Han brukade svara kort att han mådde bra och sedan tog det samtalet slut, berättar mamman Randi Marainen sorgset.

Bara psykisk hjälp från Norge

Mamman fick inte heller den psykiska hjälp som hon behövde av den svenska vården. Istället hänvisades hon till den specialiserade vården, SANKS, i Norge.

– Men det passade inte för oss att åka långt till Karasjokk i Norge och stanna där upp till två veckor, säger hon.

Hon anser att Sverige behöver en liknande vårdmottagning som grannlandet har.

– Det är dåligt att det inte finns. Jag fick verkligen känna att de svenska läkarna och sjukvårdspersonalen inte hade kunskapen och kulturkännedomen om samer. Det saknades helt. Vi fick alltid börja förklara från början, säger hon.

SVT lyfter samiska hälsofrågor i programmet 15 minuter från Sápmi, på lördag kl 16.05 i SVT 2 och på SVT Play.

Hit kan du vända dig om du mår dåligt

SOS-Alarm 112

Vid akuta lägen eller vid tankar på självmord, ring alltid 112.

Mind Självmordslinjen 90101

Stödlinje för personer med tankar på självmord. Öppen 06–24 varje dag. Tel: 90101. Chatt: chat.mind.se. Mejl: mejlsvar@mind.se.

Vårdguiden 1177

Sjukvårdsrådgivning samt uppgifter om närmsta psykiatriska akutmottagning. Tel: 1177. Webb: www.1177.se.

Hjälplinjen: Tel: 0771-22 00 60, alla dagar 13–22. Webb: www.1177.se/Om-1177/Om-Hjalplinjen/

Jourhavande medmänniska

Tel: 08-702 16 80, alla dagar 21–06.

Spes – Suicidprevention och efterlevandes stöd

Tel: 08-34 58 73, telefonjour varje dag 19–22. Webb: http://spes.se/

Källa: TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sametingsvalet 2021

Mer i ämnet