Rumäner får hjälp att resa hem

Uppdaterad
Publicerad

I går berättade Nordnytt att de rumänska tiggarna skulle få hjälp med tillfälliga bostäder i Luleå för att slippa sova ute. Nu skall de få hjälp av kommunen att resa hem till Rumänien.

De hemlösa rumänerna fick igår bo i tom en lägenhet med madrasser som kommunen ordnat via tekniska förvaltningen.

-De kommer troligtvis bo där några nätter men de får inte bli ett varaktigt boende. Som jag förstod det vill de resa hem. Vill de åka med egna bilar står vi för bensinen men annars ordnar vi med annat transportmedel. Men de är deras eget beslut om de vill stanna eller inte, säger Gerd Bergman verksamhetschef på socialförvaltningen.

Rumäner får boende i Norrbotten

Det var sammanlagt 8 personer som mötte upp igår efter att nyheten hade spridits att kommunen ordnat med boende.

-Väljer de att stanna kan kommunen i nuläget bara erbjuda boende enstaka nätter. Som nu är det hastigt blev kallt väder. Vi har inget krav på att ordna med permanent boende, säger Gerd Bergman.

Men så länge rumänerna stannar ska de få tak över huvudet om än genom provisoriska lösningar och inte fullt möblerade bostäder. Men enligt lag ska EU-medborgare som inte kan försörja sig resa hem. I Sverige gäller detsamma för svenskar som vistas i en kommun de inte är hemmahörande.

-Vi försöker följa lagen och i det här fallet kanske vi är mer humana en vad den kräver. Men vi har ett uppdrag från politikerna i Luleå att vara det, säger Gerd Bergman.

Socialtjänstlagen

Den som uppfyller kraven för uppehållsrätt och därmed har rätt att vistas i Sverige längre än tre månader har även rätt till likabehandling. Det innebär samma rättigheter och skyldigheter som övriga svenska medborgare och att socialtjänstlagen ska tillämpas fullt ut. För personer som är ekonomiskt aktiva, dvs. arbetstagare, egenföretagare och arbetssökande, ställer upphållrätten inte krav på att de ska vara självförsörjande. Vid behov av eventuellt bistånd är det i första hand bosättningskommunen som har ansvaret.

När en person inte är bosatt i Sverige har vistelsekommunen biståndsansvaret. För utländska medborgare som inte är bosatta i Sverige men som vistas här för besök följer av Regeringsrättens praxis (RÅ 1995 ref. 70) att vistelsekommunen endast ansvarar för akuta insatser, s.k. nöd. Personer som inte har för avsikt att söka arbete har inte rätt till långvarigt försörjningsstöd, men har rätt till akuta insatser om behov uppstår och personen vänder sig till socialtjänsten i vistelsekommunen.

Kommunen är skyldig att lämna bistånd om en person ansöker om bistånd och behovet inte kan tillgodoses på annat sätt. För att kontrollera om behovet kan tillgodoses på annat sätt i här aktuella fall, kan en första åtgärd vara att efterhöra med aktuell ambassad om ambassaden har möjlighet att bistå sin medborgare med medel till hemresa. Om ambassaden ger besked om att de kan hjälpa sin medborgare, kan vistelsekommunen bistå med medel för resa till ambassaden i Stockholm, i annat fall kan bistånd lämnas till biljett från vistelsekommunen direkt till hemlandet. Annat bistånd som kan bli aktuellt är pengar till mat eller härbärge.

Alla beslut enligt socialtjänstlagen ska ske efter ansökan och efter en individuell bedömning av sökandes behov.

Socialtjänsten har även ett särskilt ansvar för barn. Även om en familj inte själv söker sig till socialtjänsten har socialtjänsten genom bl.a. den uppsökande verksamheten ett ansvar att försäkra sig om att det inte finns barn som far illa. Vid en bedömning av om 2014-06-17 3 (10) bistånd till akuta insatser behövs måste även särskilt beaktas om det finns barn i familjen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Rumäner får boende i Norrbotten

Mer i ämnet