Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Träskulptören Gunnar Hansson har hunnit snida 350 fågelarter och många andra djur som han nu visar på en utställning i Luleå. Foto: Joakim Nordlund

Gunnar fick streck i träslöjd – nu ställer träkonstnären från Luleå ut sitt livsverk

Uppdaterad
Publicerad

Under sommaren kommer besökare i Kulturens Hus i Luleå att mötas av en mäktig älgtjur i trä i foajén. Och hundratals fåglar.

I konsthallen ställer nämligen träskulptören och konstnären Gunnar Hansson ut delar av sitt livsverk.

I utställningen finns bland annat en lång vägg fylld med många av landets alla fåglar. I rummet intill finner man en rad olika däggdjur som han också har skulpterat och målat.

– Gehöret som man har fått är ganska otroligt. Det verkar ju vara populärt det här med djur och natur, säger han.

Arbetar med trä och koppar

Gunnar Hansson bor i Antnäs utanför Luleå och har varit verksam som konstnär och konsthantverkare i över 40 år. Han arbetar framför allt i trä, men även i koppar.

Han upplever att träskulpturer under lång tid inte har ansetts som tillräckligt fint i konstkretsar. Enligt honom har det därför varit svårt att få ställa ut i större konsthallar. Men nu får han som sagt fått chansen att visa upp delar av sitt livsverk i hemkommunen Luleå.

 – Det är ju inte helt fel.

Jobbar dagligen med sin träkonst

Gunnar Hansson har snidat 350 olika fågelarter och vissa av fågelskulpturerna skapades redan för 30 år sedan.

– I ett par år satt jag och hackade och täljde. Och sedan ska man ju få lite färg på dem också, säger han.

Gunnar Hansson hade streck i betyg i slöjd. Numera arbetar han dagligen med sin konst i trä i den gamla skolan i Antnäs där han lärde sig läsa och skriva.

– Det är ingenting att skryta om att jag lät bli att gå på slöjden. Det kan finnas en bakgrund varför det inte var intressant, säger han.

Se de unika och hundratals träskulpturerna i videon ovan!

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.