Filmen Underdog premiärvisades.

Filmpremiär för Underdog – Belyser damhockeyn i Luleå

Uppdaterad
Publicerad

På söndag är det premiär för Underdog – dokumentärfilmen om Luleå hockeys damlag och deras kamp för att kunna utöva sin älskade sport.

Filmen Underdog skildrar damhockeyns vardag – med mycket passion och hjärta, men också hårt slit för att få tillvaron att gå ihop. Lönerna till Luleå hockeys hela damlag räcker inte till att samla ihop till lönen till en enda spelare i herrlaget.

Den är en av anledningarna till att Luleåfilmaren Ingela Lekfalk, med stöd av bland andra Filmpool nord, valt att göra dokumentären som skildrar Luleå hockey MSSK.

Ojämställd sport

På plats vid pressvisningen fanns spelarna Johanna Fällman och Emma Eliasson. Den första snart på väg till OS och den andra har valt att lämna sporten efter att ha varit sedd som Sverige kanske bästa hockeyback genom tidigare.

– Det här är något vi älskar att göra och brinner för väldigt mycket. Men det går inte att komma ifrån att det är svårt att få ihop livspusslet med jobb eller studier, träning och relationer, säger Johanna Fällman.

Medan jämställdheten gått framåt i samhället i stort så är ishockeyn fortfarande i hösta grad ojämställd.

– De manliga spelarna har lite andra förutsättningar. De tränar på dagarna och får sedan gå hem och återhämta sig. Det är just det som varit grundande för mitt beslut att sluta med ishockey, bristen på återhämtning tillsammans med att det blivit för mycket negativ energi som spillt över på hockeyn, säger Emma Eliasson.

”Orättvist”

Eliasson berättar om dagar som börjar med fysträning klockan 6:45 på morgonen och därefter direkt skola eller jobb till klockan 16. Sedan på kvällen är det träning som gör att spelarna inte är hemma förrän vid 22:30 på kvällen.

– Konsekvenserna blir att man rätt så tidigt måste lägga av med hockeyn eftersom att man måste kunna betala räkningarna. Den här biten blir avgörande för om vi ska kunna vara framgångsrika inom damhockeyn, säger Emma Eliasson.

Hon jämför med Kanada och USA där det finns möjlighet även för kvinnliga spelare att kunna leva på sin sport.

– Det blir orättvist när man diskuterar varför vi inte kommer ikapp Kanada och USA när vi inte har samma förutsättningar att träna på, säger Emma Eliasson.

Hoppas på bättre framtid

De hoppas båda att det ska finnas en framtid när kvinnor kan leva på att spela hockey även i Sverige:

– Min förhoppning är att de småtjejer som jag ser springa runt på ishallen idag ska slippa fightas lika mycket som vi har gjort idag och att det ska gå att drömma om att bli proffs även som liten hockeytjej, säger Johanna Fällman.

– Vi har en lång väg framför oss att gå, men det känns ändå som att vi fått en bra start nu, säger Emma Eliasson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.