Socialdemokraternas paket innebär en ökad satsning på ny teknikutveckling, snabbare och enklare tillståndsprocesser och större statliga kreditgarantier för att etablera fler industriinvesteringar samt ett statligt stöd för att fånga in koldioxid.
– Vi menar att Sverige ska bli ett av de första länderna i världen att sjösätta ett statligt stödsystem för bio-CCS (se faktaruta) och att det skulle kunna vara igång redan nästa år. Sverige har unikt goda förutsättningar att ligga i framkant i den här utvecklingen, säger Mikael Damberg.
Koldioxidinsamling i stor skala
Genom att fånga in och lagra koldioxidutsläppen från verksamheter i Sverige menar partiet att man tar ett stort kliv framåt i klimatomställningen.
– Här i Norrbotten finns flera verksamheter med biogena utsläpp (se faktaruta), till exempel pappersbruken i Piteå och Kalix men också kraftvärmeverk i flera städer. I ett längre perspektiv gör Energimyndigheten bedömningen att man skulle kunna samla in tio miljoner ton koldioxid, det motsvarar ungefär en femtedel av Sveriges totala koldioxidutsläpp, säger han.
El och arbetskraft en bristvara
Efter industrisatsningarna i Norrbotten beräknas efterfrågan på el vara rekordhög och industriverksamheter i länet rapporterar om utmaningar att hitta rätt arbetskraft, något som har aktualiserat frågan runt flyttbidrag.
– Det är ju företagen själva som måste rekrytera men det är klart att staten också kan hjälpa till. Det är en sådan sak vi tittar på, vi har inte fattat beslut om det än men det är intressant att öka rörligheten. Historiskt sett så använde man flyttbidrag för att människor skulle flytta från Norrbotten till Stockholm, nu diskuteras det tvärtom och det är ju en fantastisk utveckling, säger finansministern.
I klippet berättar Mikael Damberg om lösningen på elförsörjningen och vad som görs för att öka arbetskraften i Norrbotten.
Bio-CCS
Koldioxidavskiljning och lagring, så kallad Carbon Capture and Storage, CCS handlar om att avskilja koldioxiden i rökgaser från kraftverk, förbränningsanläggningar och processindustrier. Den avskilda koldioxiden komprimeras och transporteras sedan till en lagringsplats djupt ner i marken.
Enligt Naturvårdsverket finns i dag inga storskaliga kommersiella avskiljningar av koldioxid i Sverige men mindre pilotanläggningar har testats.
Biogena utsläpp är utsläpp från förnybara bränslen producerade av biomassa.
Källa: Naturvårdsverket