Gunnar Westrin satte upp varningsskylten utan tillåtelse men har betalat med pengar ur egen ficka. Foto: Peter Henriksson

Fiskeprofil i Råneå satte upp varningsskylt – för uttrar

Uppdaterad
Publicerad

Gunnar Westrin, fiskeprofil och naturfotograf, har satt upp en lite annorlunda varningsskylt på Torggatan vid Norrforsen i centrala Råneå.

– Vi har fått ett antal uttrar överkörda i Råneå och där har du anledningen till varningsskylten. Uttrarna har ett revir där så de brukar vara på bron, säger Gunnar Westrin.

När SVT Norrbotten når honom är han och tittar på laxar som hoppar i Råneå älven. Gunnar Westrin fick idéen till utterskylten efter att ha tittat på SVTs program Landet Runt, då en person satt upp varningsskyltar i en bäck i Linköping.

– Då tänkte jag att det skulle passa även här. Jag har fört en diskussion med Trafikverket och kommunen i två år men har varken fått ja eller nej. Då köpte jag skylten själv och satte sedan upp den i måndags, säger han.

Uttertät älv

Enligt Gunnar Westrin har ett antal uttrar blivit ihjälkörda på just denna bro.

– När vi räknade uttrarnai Råneå älven så var det Sveriges uttertätaste älv med 15 uttrar i. Så det är fortfarande jättesällsynta.

”Orkade inte vänta”

Trots att han satt upp varningsskylten utan tillåtelse och betalat med pengar ur egen ficka så är han nöjd.

– Jag orkade inte vänta i två år. Ingenting blir ju gjort. Lite revolutionär kände jag att jag är igen. Det var skönt att känna så. Jag hoppas att byamännen och Trafikverket ska vakna till liv och sätta upp och betala fler skyltar, säger Råneåbon Gunnar Westrin, fiskeprofil, fotograf och författare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.