Henrik Andersson i Överkalix sätter upp 200 fladdermusholkar. Foto: SVT/TT

Fladdermusprotesten fortsätter

Uppdaterad
Publicerad

200 fladdermusholkar ska hindra vindkraftsutbyggnad i Överkalix. Så tänker i alla fall renskötaren Henrik Andersson som kämpar mot den planerade vindkraftsparken i kommunen.

Fladdermöss är fridlysta i Sverige och man får inte skada eller störa dem. Flera av fladdermusarterna är utrotningshotade. I Skåne stoppades ett vindkraftsbygge av länstyrelsen just på grund av att verken kunde tänkas störa fladdermössen.

Fladdermöss i Överkalix

Nu hoppas renskötaren Henrik Andersson att fladdermössen även ska stoppa vindkraftsbygget på Hällberget nordväst om Överkalix kommun.

Han har tidigare satt upp hundra fladdermusholkar i området och i sommar ska hundra till sättas upp. Han tillhör Gällivare skogssameby som menar att vindkraftverken skulle störa renskötsel så mycket att renskötarna inte kan jobba i området.

– Min familj och mina förfäder har jobbat med renskötsel i det här området så länge vi minns. En vindkraftspark skulle vara en katastrof för oss. Vi skulle inte kunna fortsätta att hålla på med renskötseln här, hävdar Henrik Andersson.

150 vindkraftverk

Det är det svenska bolaget Vasa Vind som vill bygga upp till 150 vindkraftverk på Hällberget. Verken skulle vara 200 meter höga och producera 1,5 terawattimme per år. En terawatttimme motsvarar Sveriges totala energianvändning under 20 timmar. För närvarande producerar vindkraftverken i Sverige cirka 16 terawattimmar per år.

Överkalix kommun har sagt ja till vindkraftprojektet. Nu är ärendet hos Norrbottens länsstyrelse som ska fatta beslutet om tillstånd. Om bolaget får tillstånd kommer det ta flera år innan verken är igång.

Varför är renskötsel viktigare än ny energi?

– Renskötsel är viktigare för det är en urgammal näring. Nästan alla andra urfok har blivit fråntagna sina traditionella näringar men här i Sverige finns det renskötsel fortfarande och den pågår nästan på samma sätt som den alltid har varit, säger Henrik Andersson.

Bolaget står på sig

Enligt Vasa Vinds tillståndsansökan kommer inte verksamheten störa fåglar, fladdermöss eller rennäring nämnvärt. Bolaget hävdar att Gällvare Skogssameby inte heller har rätt enligt renskötarlagen att idka renskötsel året runt i området som ligger söder om den så kallade Lappmarksgränsen.

Samebyn å sin sida hävdar att den alltid haft renar i området och att användning baseras på sedvanerätt.

Vasa Vind skriver i sin tillståndsansökan att ”den uppgivna sedvanerätten är oklar för Bolaget och Gällivare samebys nyttjande av ansökningsområdet under tiden maj  september förefaller inte stå i överensstämmelse med bestämmelserna om renskötselområde i Rennäringslagen”.

Fladdermusprotesten fortsätter

Men Henrik Andersson tänker inte ge upp. Utöver fladdermuskampen har han också restaurerat samebyns gamla samevisten som bevisar att området alltid använts av samer för renskötsel. Han visar en speciell kåta byggd av näver.

– Den här typen av kåtor bygger vi i det här området, de är annorlunda än i fjälltrakterna.

I dagsljuset syns inga eventuella fladdermöss till.

Har holkarna gett någon effekt?

– Jag har faktiskt inte kikat efter. Jag vill inte störa fladdermöss som kanske har hittat till holkarna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.