En person håller upp en öppnad snusdosa i ena handen och en prilla i den andra.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet får du veta varför snusandet kan påverka ungas psykiska hälsa. Foto: Paul Wennerholm/TT

Experten: Unga snusare har ökad risk för psykisk ohälsa

Uppdaterad
Publicerad

Tidigare forskning om tobak har mest handlat om rökningens negativa effekter på hälsan. Nu visar allt fler studier att snuset är farligare än man tidigare har trott.

Förutom att snusning påverkar hjärta och kärl ser forskarna nu att prillorna även påverkar den psykiska hälsan.

– Oavsett om det är det bruna eller vita snuset reagerar kroppen omedelbart på nikotinet. Belöningssystemet aktiveras och du får en må bra-känsla, men på sikt bryter det ned, säger Linnea Hedman, tobaksexpert vid Region Norrbotten.

Unga påverkas mest

Forskningen visar att psykiska besvär som exempelvis ångest och depression förstärks – och det är unga snusare som påverkas mest.

– De är mer mottagliga för att bli beroende och har en högre risk att drabbas av psykisk ohälsa, säger Linnea Hedman.

”Snusare dör i förtid”

Siffrorna är baserade på en dansk rapport där en kunskapsöversikt har gjorts på den senaste forskningen om nikotinanvändning bland barn och unga.

– Allt mer forskning visar på skadliga effekter. Snusare dör i förtid jämfört med personer som inte snusar, säger Linnea Hedman som har faktagranskat den danska rapporten.

I videon förklarar experten mer om den psykiska ohälsan kopplat till snus.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.