Allt fler vänder sig till föräldrasupporten i Luleå för att få hjälp med barnuppfostran. Foto: Gorm Kallestad, TT

Fler behöver hjälp med barnuppfostran

Uppdaterad
Publicerad

Allt fler Luleåbor vänder sig till kommunens föräldrasupport för att få hjälp med barnuppfostran.

Sen sommaren 2016 har föräldrar till över 300 barn fått stöd av kommunens support.

– Ganska många som vänder sig till oss har barn som hamnar i bråk, konflikter eller får kraftiga utbrott både hemma eller i skolan. Dessutom har vi ganska många barn som är ängsliga och försiktiga och då ringer eller mailar föräldrarna till oss, säger Inger Andersson Elenius som arbetar vid kommunens föräldrasupport.

Bättre ta hjälp tidigt

Tidigare erbjöds endast föräldrar med utagerande barn stöd men sedan 2016 vänder sig föräldrasupporten till alla med barn från 0-20 år. Vilket lett till att föräldrar till ungefär ett 20-tal barn i månaden nu tar emot hjälp från supporten.

– Helt enkelt därför att man vet att ju tidigare man kommer in, desto snabbare kan man förändra ett beteende. Kommer man in när barnet är fyra, fem, sex eller sju år så är det mycket lättare än när barnet är 13, 14 eller 15 år. Så allt man gör tidigt kan man som ha igen när barnet är äldre, säger Inger Andersson Elenius.

Hör föräldrasupportens bästa råd till problemlösning

En farmor kan också få vägledning

Supporten kan också nyttjas av en bonusförälder eller en morfar och farmor som behöver vägledning.

För eftersom familjebehandlarna aldrig träffar barnen ifråga,  så behövs inte vårdnadshavarens samtycke. Här förs heller inga journaler och föräldrasupporten är helt gratis samtidigt som man utlovar en mötestid inom två veckor.

– Vi tänker att föräldrar gör väldigt mycket rätt. Det vi hjälper till med är kanske lite finjusteringar, man kanske måste skruva lite på någonting man gör. Man behöver kanske backa i någonting man gör och det kan vi hjälpa till med, säger Inger Andersson Elenius.

Finns det något problem som är för litet för att komma till er med?

– För oss finns det inga problem som är för små. Det kan vara en fyraåring som inte vill lägga sig eller en tonåring som stänger in sig på rummet, säger Inger Andersson Elenius.

Så ger du barnet rättvisa konsekvenser

Tre viktiga saker att tänka på om ditt barn är utåtagerande:

  • Försök att behålla ditt eget lugn.
  • Undvik att att trappa upp konflikten.
  • Kom ihåg att skälen bakom ett ilskeutbrott löser man bäst vid ett annat tillfälle.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.