Frivårdsinspektören Rebecca Nilsson visar hur man sätter på en fotboja.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se frivårdsinspektören Rebecca Nilsson visa hur dagens fotbojor fungerar. Foto: Linnéa Lindmark/SVT

Fler unga i Norrbotten slussas ut från anstalt – får fotboja

Uppdaterad
Publicerad

Frivården expanderar vilket leder till fler inriktningar i verksamheten. En följd av det har gjort att fler unga slussas ut från anstalt och får fotboja istället.

– Klienterna blir yngre och yngre, säger Mattias Ström, frivårdsinspektör i Luleå.

Sedan lagen om ungdomsövervakning trädde i kraft 2021 har anställda på frivården märkt en ökning av unga klienter.

Året därpå kom också en ny lagstiftning kring vistelseföreskrifter där man begränsar klienter från att vistas på vissa geografiska platser.

– Sedan två år tillbaka utreds alla som döms till max sex månaders fängelse för fotboja. Tidigare fick man ansöka själv. Det har genererat i fler klienter, säger Rebecca Nilsson.

Nya lokaler invigs i Luleå

Fler medarbetare och större lokaler med fokus på säkerhet ska rusta frivården för fler klienter och förbättra arbetsmiljön – och i dagarna invigs nya lokaler i Luleå.

– Vi behöver ha en besöksverksamhet som klarar av den ökade volymen av klienter, säger Annika Jonsson, frivårdschef för norra Norrland.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.