CHARM står för ”centrum för hållbar attraktiv resilient mat och dryckesproduktion”. Det är ett treårigt projekt där flera aktörer får plats för samarbete och innovation.
Förutom det fysiska matlabbet består projektet även av föreläsningar och workshops med matlagning. Nyligen hölls den första träffen där flera lokala entreprenörer dök upp för att inspireras och lära sig om framtidens mat.
En av föreläsarna var Gustav Johansson som skriver kokböcker och driver Sveriges största veganska matsajt ”Jävligt Gott”.
– Hållbar mat och norrländska råvaror står inte på något sätt i motsats till varandra. Det är inga problem att laga god hållbar mat som smakar bra för det måste den göra, säger han.
Deltagarna fick laga hållbar mat
Efter föreläsningarna fick deltagarna själva testa att laga mat och intresset var stort. Även allmänheten var välkommen att delta. Maja Berggren är projektledare.
– Det här är en jätteviktig fråga och det är roligt att kunna laga rätter av lokala råvaror som kommer från Älvsbyområdet tillsammans med Gustav, säger hon.
Fabriken jobbar med tre uppdrag och förutom att nätverka med företagare så ska ett fysiskt ”food lab” byggas upp i Älvsbyn. Slutligen ska man även sprida kunskap kring vad som egentligen menas med hållbar mat.