Förbud sätter press på solariebranschen

Uppdaterad
Publicerad

Ungdomar under 18 år kommer inte få sola i solarier i framtiden. Beslutet fattades nyligen i riksdagen. Solariebranschen är kritisk och menar att beslutet grundar sig på forskning som inte är entydig. 

Från och med september 2018 får inte ungdomar under 18 år sola i solarier i Sverige. Inte ens med målsmans tillstånd. Riksdagen fattade beslutet om användning av kosmetiska solarier den 15 mars.

Bakom beslutet finns Världshälsoorganisationens (WHO:s) forskningsorgan för cancer, International Agency for Research on Cancer, som redan 2009 fattade ett beslut om att riskklassificera UV-strålning från solarier som ”cancerframkallande för människor”. 

Strålsäkerhetsmyndigheten i Sverige avråder generellt från att sola i solarium på grund av cancerrisken. Enligt myndigheten är hudcancer den cancerform som ökar mest i Sverige och speciellt barn är särskilt känsliga för strålning.

Finns inga bevis

– Bullshit. Det är inte bevisat att solariesolning ökar risken att insjukna i cancer, hävdar Kim Wiking, grundare av solariekedjan Sun Tan.

– Jag själv solar under vinterhalvåret för att tillgodose mitt D-vitaminbehov, inte av kosmetiska skäl, säger han. 

Solariesolning kan bidra till att bilda D-vitamin och då är det UVB strålningen som gör det. Men enligt Strålsäkerhetsmyndigheten är kruxet att solarier ger mycket mer skadlig UVA-strålning än den naturliga solen, UVA-strålning som kan öka risken att insjukna i cancer. En kort vistelse ute i solen kan enligt myndigheten räcka för att kroppens behov av D-vitamin blir tillgodosett.

Enligt Strålsäkerhetsmyndigheten är det inte heller bevisat att D-vitamin förhindrar andra sjukdomar än benskörhet.

Branschen tvingas ändra praxis

Enligt statistik från Strålsäkerhetsmyndigheten solar cirka fyrtio procent av ungdomar och unga vuxna i solarium. När förbudet för ungdomar träder i kraft om drygt ett år tvingas branschen ändra sin praxis.

– Jag tror att de svenska solarierna gör som man gjort i Norge. De som vill sola måste ha ett medlemskort för att överhuvudtaget komma in i ett solarium. Det blir en teknisk lösning, säger Kim Wiking från branschen. 

– Jag tycker att åldersgränsen ska vara 16 år. När man är över 16 så är man mogen att fatta ett beslut om solning i solarier, det är ju ingen stor fråga, säger Kevin Karim från Luleå. Han själv har aldrig solat i ett solarium. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.