Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Fordonsägare i Arjeplog vill återfå lokal bilbesiktning. Helen Sterner initiativtagare till uppropet i kommunen. Foto: Beatrice Karlsson/SVT

Fordonsägare i Arjeplog i upprop – vill återfå lokal bilbesiktning: ”Vi bor och verkar här”

Uppdaterad
Publicerad

Flera hundra fordonsägare i inlandet har gått ut i ett upprop, för att återfå lokal fordonsbesiktning i sju glesbygdsorter från Norrbotten och ner till Dalarna. Sedan Svensk bilprovning lade ner sina mobila anläggningar 2021 tvingas många köra långa sträckor för att besikta sitt fordon.

– Med tanke på miljön så är det ohållbart att inlandsbor ska köra flera tusen mil för att besikta sina fordon, säger Helen Sterner, initiativtagare till uppropet.

Sedan Helen Sterner från Arjeplog startade uppropet ”Lokal fordonsbesiktning i glesbygd” i juni månad, så har närmare 500 fordonsägare anslutit sig till gruppen från Norrbotten ner till Dalarna.

Tio procent av dem har redogjort för hur långt de har att köra för att besikta sitt fordon. 

– Det är många som har svarat att de har 40-50 mil för att besikta sin bil. Det är inte rimligt med tanke på att vi ska tänka på miljön och minska på utsläppen, säger Helen Sterner.

Problem i fler glesbygdsorter

Från 2021 upphörde Bilprovningen med de mobila verksamheterna i Arjeplog, Överkalix och Karesuando i Norrbotten och Tärnaby i Västerbotten. Även Funäsdalen och Gäddede i Jämtland samt Särna i Dalarna drabbades.

– Det är inte bara folk i Norrbottens inland som måste köra långt för att besikta sitt fordon, även andra glesbygdsorter i landet har samma problem. 

Är det rimligt att begära lokal besiktning på mindre orter? 

– Vi bor här och verkar här och så länge glesbygden finns, så ska vi ha samma möjligheter som alla andra, säger initiativtagaren Helen Sterner. 

I klippet berättar Helen Sterner om uppropet ”Lokal fordonsbesiktning i glesbygd” med närmare 500 medlemmar. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.