Professor Yelverton Tegnér / Luleå Hockeys Cam Abbott som fick sluta med ishockey efter hjärnskakningar. Foto: TT

Fördubbling av antalet hjärnskakningar

Uppdaterad
Publicerad

Antalet hjärnskakningar bland elitspelare i ishockey har mer än fördubblats sen slutet av 90-talet. Det visar en ny studie från Luleå tekniska universitet.

Den nya studien visar att antalet hjärnskakningar är mer än de dubbla mellan 2010 och 2012/2013 jämfört med slutet av 1990-talet – från 40-50 hjärnskakningar per tusen spelade matcher till över 100.

Mascha Pauelsen, doktorand i fysioterapi, och Yelverton Tegner, professor i idrottsmedicin och mångårig lagläkare för elitlag i ishockey, basket och fotboll, har studerat antalet hjärnskakningar bland spelare i ett svenskt elitlag i ishockey under 29 säsonger i följd, från 1984/85 till 2012/13.

hjärnskakning inom elithockey

– Domare i SHL som vi varit i kontakt med i arbetet med studien vittnar om att spelet blivit hårdare. Spelarna åker skridskor fortare och har bättre skydd, vilket gör det lättare att spela tufft, säger Mascha Pauelsen, doktorand i fysioterapi på LTU, i ett pressmeddelande.

Lång återhämtningstid

Studien som presenteras idag är den mest omfattande om hockeyspelare och hjärnskakningar hittills, och sträcker sig över 29 säsonger. Bakom studien ligger också Yelverton Tegnér, professor i idrottsmedicin och tidigare lagläkare åt bland andra Luleå Hockey.

– Det tar längre och längre tid att återhämta sig, så det verkar som att smällarna blir svårare. Vi vet från andra undersökningar som har gjorts att det finns risk för att spelare som råkat ut för hjärnskakningar i framtiden utvecklar så kallar boxardemens, säger Yelverton Tegner.

Han föreslår också flera åtgärder för att minska på hjärnskakningarna – bland annat rejäla avstängningar, mindre axel– och armbågsskydd som gör tacklingarna mer kännbara för de som utdelar dem och mer information om hur pass allvarliga skadorna är.

– Vi måste tala om att det här inte ”bara” är en hjärnskakning, utan att det är en hjärnskada som kan ge livslånga men. Det krävs att ledare tar det här på allvar och inte försvarar spelare som till exempel stängts av för en ful tackling. Klubbarna måste sätta gränser, säger han i pressmeddelandet.

Forskning på gång

Flera kända spelare har tvingats lägga av efter hjärnskakningar, som Alexander Lindgren, Magnus Kahnberg och Daniel Fernholm.

De senaste åren har huvudskador i elithockeyn fått stor uppmärksamhet och mer forskning är på gång. Bland annat har samtliga SHL-lag samlat in information om hjärnskakningar de senaste tre säsongerna.

Enligt Yelverton Tegner håller all information nu på att sammanställas och han anar ett trendbrott: att antalet hjärnskakningar inte har ökat de tre senaste säsongerna.

– Jag har en känsla av att antalet ligger kvar på samma nivå, säger han till SVT Sport.

Däremot tror Yelverton Tegner att antalet allvarliga hjärnskador ökar kraftigt. Han kallar dem just hjärnskador, inte hjärnskakningar.

Studien om hjärnforskning

Totalt 267 spelare över 29 säsonger har studerats. Resultaten visar att 90 av dem drabbats av totalt 162 hjärnskakningar.

Det är vanligt med upprepade hjärnskakningar – 33 spelare hade 2-4 stycken.

Från år 2010 och framåt har hjärnskakningar stått för 15-20 procent av de totala antalet skador.

Den första säsongen som granskades förekom inga hjärnskakningar alls.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

hjärnskakning inom elithockey

Mer i ämnet