Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hovmästaren Claire Nabaggala kommer från Uganda, men jobbar nu i Kiruna. I klippet hör du arbetsgivarna berätta om hur de måste flyga in personal från hela världen för att överleva. Foto: Erica Olofsson/SVT

Företag i Kiruna tvingas flyga in personal från hela världen för att gå runt

Uppdaterad
Publicerad

Arbetskraftsbristen är stor på många håll i landet. Men i norra Sverige med den gröna industriomställningen är läget extremt. I Kiruna, där stadsflytten pågår, tvingas allt fler branscher flyga in personal för att överleva.

– Det är omöjligt att hitta folk här, säger hotellchefen Ida Johansson.

I norra Sverige är det inte längre bara inom industrin som gästarbetare flygs in från övriga landet och utlandet. I Kiruna sprider sig fly-in fly-out-fenomenet som en löpeld till helt andra branscher.

Nu hittar man även gästarbetare vid kaféer, restauranger och hotell.

Bristen på arbetskraft i Sverige

– Vi hade åtta till tio personer här uppe i Kiruna förra året, säger Sandra Peltonen, distriktschef vid kafékedjan Espresso house.

Huggsexa om arbetskraft

Huggsexan om arbetskraft är enorm. Vid hotellet Camp Ripan är det mellan 20-25 nationaliteter vid högsäsong.

– Ibland har vi tänkt att ska vi hoppa in i en buss och åka på rekryteringsturné i Europa och bara – ”kom till Kiruna och jobba”, säger hotelldirektören Ida Johansson.

Liknas med en oljeplattform

Arbetskraftsbristen ökar i hela landet enligt en ny forskningsrapport, som visar att antalet lediga jobb ligger på rekordhöga nivåer.

Men i Kiruna menar många att kommunen börjar likna en oljeplattform då gästarbetarna bara arbetar tillfälligt och inte bidrar med någon kommunalskatt.

– Det är ytterst allvarligt. Vi ser det i alla branscher. Det förlorar kommunen ungefär 140 miljoner kronor per år i skatteintäkter på, säger kommunalrådet Mats Taaveniku (S).

Han säger att det idag är cirka 2 000 svenskar som varje år flyger in och arbetar i Kiruna.

Vill ha ny skatt

I Kiruna är en av de stora knäckfrågorna den akuta bostadsbristen som uppstått vid stadsflytten. Kommunalrådet tycker att kommunen tagit ett stort ansvar i och med expansionen av gruvan.

– Man kan inte bara ta saker från Kiruna. Därför slåss vi nu för en utvinningsskatt där bolag som utvinner våra naturtillgångar ska betala tillbaka lite, säger han.

I klippet: Hör om arbetsgivarnas desperata försök att locka och behålla personal.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Bristen på arbetskraft i Sverige

Mer i ämnet