Organisationen Företagarna är starkt kritisk till hur det akuta stödet för korttidsarbete har blivit i slutänden. De pekar på att regler har ändrats under tidens gång, vilket resulterat i att det krävs stor arbetsinsats från företagen i sökprocessen.
– Om företagare hade vetat hur komplicerat det skulle komma att bli så är jag helt övertygad om att många hade gått på uppsägning på grund av arbetsbrist istället för att nyttja stödet, säger Günther Mårder, vd i Företagarna.
Ekonomisk smäll
I hela Sverige har nästan 27 procent av alla beviljade korttidsstöd i efterhand fått någon form av återkrav, och i Norrbotten är den siffran nästan 23 procent. Ekonomiskt utgör återkraven enbart 5 procent av det utbetalade beloppet, men det kräver administration från företagen och myndigheten.
– Det är även den ekonomiska smällen som företagaren själv får ta, den anställda har redan fått ut de här pengarna. Det här var inget stöd till företaget utan till individen, säger Günther Mårder.
Företagare väntar på pengar
Korttidsstödet för permitteringar infördes i Sverige för att företag inte skulle säga upp anställda. Företagarna menar att stödet för första perioden betalades ut fort, men sedan dess har det gått desto långsammare.
– Jag ser i dag företagare som sitter och väntar på stora belopp för löner de har utbetalat och där korttidsstödet kommer att gälla men där de på grund av myndighetens senfärdighet fortfarande inte har fått pengarna. Då pratar vi fyra, fem och ibland sex månader senare, säger Mårder.