Förra året tog Luleå emot sin första fristadskonstnär som SVT träffade. Nu finns ett förslag att förföljda kulturutövare ska få stanna permanent.

Förföljda kulturarbetare kan få en permanent fristad i Luleå

Uppdaterad
Publicerad

Förföljda kulturutövare kan få en permanent fristad i Luleå, enligt ett nytt förslag från politikerna.

Det är kulturnämnden i Luleå som föreslår att kommunfullmäktige ska ta beslut om att förföljda kulturarbetare ska få stanna. Till kulturutövare räknas exempelvis journalister, musiker, filmare, bloggare, konstnärer och skribenter.

En halv miljon

Luleå fick sin första fristadskonstnär våren 2017. Varje fristadsperiod pågår i två år och nu vill kulturnämnden permanenta Luleå som fristad från år 2020 för att hjälpa fler hotade kulturutövare.

–  Vi föreslår att kommunfullmäktige tillskjuter 500 000 kronor till kulturnämndens budgetram för att göra Luleå till en permanent fristad som verkar för yttrandefriheten, säger Omar Jakobsson, kulturnämndens ordförande.

Två fristäder i Norrbotten

Sverige har 24 fristäder, varav Luleå och Piteå är de som finns i Norrbotten. En fristadskommun ger försörjning och boende i två år åt en förföljd kulturutövare som inte kan verka i sitt hemland. I fristaden får personen en chans att fortsätta sitt arbete i trygghet och har efter fristadsperioden möjlighet att söka uppehållstillstånd i Sverige enligt den vanliga migrationsprocessen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.