Elva personer, som jobbar direkt i produktionen i Aitikgruvan, har bekräftats med covid-19. Foto: SVT

Fornminne totalförstört – gruvbolag får böta

Uppdaterad
Publicerad

Gruvbolaget Boliden får böta 100 000 kronor för fornminnesbrott i Sakajärvi i närheten av Aitikgruvan utanför Gällivare, det skriver Sveriges Radio Norrbotten.

Det handlar om en härdplats, en fornlämning av en eldstad eller liknande, som märkts ut av arkeologer som totalförstördes i somras i samband med markarbeten.

– När Norrbottens museum skulle göra undersökningen var den bortschaktad med maskin. Så någonstans där på vägen hade det väl blivit någon kommunikationsmiss, säger Ann-Christin Burman, antikvarie vid länsstyrelsen till Sveriges Radio Norrbotten.

Hur gammal härdplatsen var vet man inte eftersom den aldrig hann undersökas av Norrbottens museum.

– Vi var ner i slänten och lyckades hitta några brända stenar, men det var det enda som vi hittade. Allt annat var borta, säger arkeologen Lars Backman till SVT Nyheter Norrbotten

Var det en viktig fornlämning?

– Alla lämningar är viktiga, men hur viktiga kan vi inte säga innan vi har varit på platsen och grävt. Därför kan vi inte säga vilken information som fanns i den här lämningen och det kommer vi aldrig få veta, så sett till det perspektivet är det här en katastrof.

Fornlämningar förstörs varje år

För att undvika liknande händelser i framtiden har Boliden nu märkt upp de fornlämningar som finns på gruvbolagets mark och berörda entreprenörer har informerats.

Men Backman berättar att det inte är ovanligt att fornlämningar förstörs – utan det sker varje år. Bland annat vid olika typer av markarbeten, renklövar som trampat ner marken eller människor som är oaktsamma. Fast nu hoppas han att det kommer förbättras.

– Man vill ju inte sätta dit någon, utan mer att det kommer som en väckerklocka. Att man har koll på vad som finns i området och att den informationen kommer ut till alla.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.