Forskningen har bedrivit på LTU under femton års tid och de är Johan Casselgren, biträdande professor i experimentell mekanik och en av ledarna bakom universitetets snöakademi som leder arbetet:
– Tanken är att förstå snön bättre för att kunna preparera snön för olika ändamål beronde på om det riktar sig till längd eller alpin skidåkning eller biltestverksamhet. Alla har olika behov av snön.
Egenutvecklat instrument
Med ett egenutvecklat instrumentet kan forskarna på några sekunder uppskatta snöns fuktighet och kornstorlek, nästa steg är att mäta densiteten – då kan även hållbarheten beräknas vilket skulle innebära att recept kan tas fram på olika snötyper:
– I dag finns det mycket intresse kring snö och dess kvalité samt tillverkningen. Att försöka förstå hur man ska göra det så miljövänligt och ekonomiskt som möjligt. Det är så många olika applikationer där snön både är en tillgång och ett problem förklarar Johan Casselgren.
”Drömmen”
Mätutrustningen består av fotodetektorer som mäter ljuset som reflekteras från snön i olika vinklar och våglängder. I forskarnas ögon är den numera ganska portabel, men de finns framtida utvecklingsmöjligheter som även skulle gynna vanliga konsumenter, även om det kanske dröjer ännu ett tag.
– Drömmen är en liten pryl som man kan lägga ut på snön och exempelvis se hur man ska valla sina skidor just idag, avslutar Johan Casselgren.