Torgplats med människor somn går och cyklar i Lettlands huvudstad Riga.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Svårt att locka arbetskraft – men hör hör varför forskaren Kata Fredheim tror att Luleå kommuns samarbete med Baltländerna kan bli positivt. Foto: Arkiv/SVT

Forskare tror inte Luleå lyckas hitta invånare i Baltikum

Uppdaterad
Publicerad

Luleå kommun söker nya invånare i Baltikum och Polen. Men det blir svårt enligt lettiska migrationsforskaren Kata Fredheim. Länderna har själva stora utmaningar med att få tag i kompetens.

En delegation från kommunen och Luleå tekniska universitet har nyligen kommit hem från en resa i Lettland och Litauen, och de har tidigare besökt Polen.

Syftet är att hitta folk för att möta behoven från de stora industrisatsningarna i norra Sverige.

Industriboomen i norr

Låg arbetslöshet

Men precis som i norra Sverige har länderna i Baltikum låg arbetslöshet och stora problem med att få tag i arbetskraft.

– Oavsett vem du pratar med kommer de att säga att de har extremt svårt att hitta folk, säger Kata Fredheim, forskare vid Stockholm school of economics i Riga.

Att delegationen valde att åka till just Polen, Lettland och Litauen är för att man använt sig av ett verktyg Business Sweden använder sig av för att exportera varor. Ur det framkom att de tre länderna var mest lämpliga att hitta folk från.

Kata Fredheim är just nu involverad i ett stort forskningsprojekt om återvändandet av tidigare utflyttade balter. Enligt Fredheim har utflyttningen orsakat stora konsekvenser under 25 år.

Kan få stora konsekvenser

Eftersom Lettland och Litauen har en väldigt liten befolkning kan det få konsekvenser även om Luleå kommun lyckas hitta enstaka nya invånare.

– Även ett litet antal är stort för de här länderna, säger Kata Fredheim.

Däremot tror hon att samarbeten mellan kommuner och universitet kan ge positiva effekter – hör mer om det i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Industriboomen i norr

Mer i ämnet