Forskare i labb.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör doktoranden på Luleå tekniska universitet berätta hur man vill fånga in koldioxiden. Foto: Viktor Lundmark/SVT

Forskare vid LTU vill fånga koldioxid billigare och enklare

Uppdaterad
Publicerad

Koldioxidinfångande är i dag dyrt och energikrävande. Nu försöker forskare vid Luleå tekniska universitet ändra på det genom biokemi.

Att fånga in koldioxid kan vara ett sätt att minska nettoutsläppen, men har kritiserats av bland annat Naturskyddsföreningen för att vara kostsamt och energikrävande. På LTU försöker nu forskare inom biokemisk processteknik ändra på det.

Genom att med slangar samla in rökgas från industrier och sedan transportera den till labb, kan forskarna istället för att som i dag förlita sig på kemikalier som absorberar koldioxiden, fånga in koldioxiden med hjälp av enzymet karbanhydras.

Finns inga stora produktionsanläggningar

Enzymet accelererar omvandlingen av koldioxid till vattenlöslig bikarbonat vilket gör att det krävs neråt 25-30 procent mindre energi för att få fram ren koldioxid från industrins rökgas.

– Det som står i vägen för att tekniken ska börja användas i större skala är att det i dag inte finns några anläggningar som kan producera enzymerna i stora volymer, säger Ulrika Rova, professor i biokemisk processteknik vid LTU.

Koldioxid kan användas till kemikalier

Vad som ska hända med koldioxiden när den väl är infångad är också en knäckfråga. Koldioxidlagring är dyr och kritiseras av bland annat Greenpeace för att upprätthålla ett gammalt och ohållbart system.

SGU har fått i uppdrag av regeringen att hitta lämpliga platser för permanent lagring av koldioxid i Sverige, bland annat sydöstra Östersjön och sydvästra Skåne.

Forskarna på LTU tittar på möjligheten att använda infångad koldioxid för att producera kemikalier genom att skräddarsy enzymer, men där är tekniken i ett tidigt stadium.

I klippet förklarar doktoranden Ayanne De Oliveira Maciel processen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.