Förskolan hålls öppen med polisbevakning

Uppdaterad
Publicerad

Munkebergs förskola i Luleå som tidigare idag stängdes efter ett hot kommer att hållas öppen i morgon, fast med polisbevakning. Det beslutet fattade kommunen i samråd med polisen onsdagskvällen.

Polisen meddelade under kvällen att de imorgon kommer att ha polisbevakning av förskolan under hela dagen i morgon. Polisen hade även ett informationsmöte med föräldrar och personal på förskolan.

-Beslutet som gäller är att vi kommer ha polisbevakning på förskolan hela dagen för att barnens och personalen ska känna sig trygga, säger Per Hartman vid polisen i Norrbotten.

Hot mot Munkebergs förskola

Och beslutet om att ha förskolan öppen imorgon känns tryggt säger skolchefen i Luleå kommun Karina Pettersson-Hedman.

-Vi följer polisens rekomendationer, precis som vi gjorde när vi beslutade om att stänga och det känner vi oss trygga med, därför kommer förskolan vara öppen för de som vill lämna sina barn där imorgon, säger Karina Pettersson-Hedman.

Hur känner personalen?

– Personalen känner sig trygga med det beslut som vi fattat. Om föräldrar känner sig oroliga så är det så att det till sist är de som måste fatta beslutet om de vill lämna sina barn här imorgon eller inte, säger skolchefen Karina Pettersson-Hedman.

Ingen ännu gripen

Det var strax efter klockan 11 idag på förmiddagen som polisen beslöt sig för att stänga förskolan. Orsaken var ett hot som riktats mot barnen på förskolan av en man som är känd av polisen sedan tidigare. En man som polisen ännu inte gripit.

Oroliga föräldrar

Och eftersom man ännu inte gripit mannen så säger föräldern Johan Kemi som varit med på kvällens informationsmöte med polisen att han inte tänker lämna sin son på förskolan i morgon, trots polisbevakning.

– Jag kommer inte lämna mitt barn på förskolan i morgon. Min 3-åring ska inte vara på en förskola med polisbevakning. Och den uppfattning jag fick var att flera andra föräldrar känner som jag, så det kan komma att bli tomt i förskolans lokaler imorgon, säger Johan Kemi.

Fortsatt hotbild

-Hotbilden kvarstår tills dess att vi gripit mannen. Brottsrubriceringen är olaga hot och den har så vitt jag vet inte ändrats, säger polisen Per Hartman till Nordnytt.

Bör föräldrar vara oroliga?

– Jag har all förståelse i världen för att föräldrar är oroliga, speciellt när det handlar om oskyldiga barn, men vi har som sagt extra polisbevakning imorgon under hela förskolans öppna tid för att trygga barn och personal, säger Per Hartman.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Hot mot Munkebergs förskola

Mer i ämnet