För första gången har det kommit ut en samlad översvämningsguide för Tornedalen – Tips inför, under och efter en översvämning.
Bakom guiden står länsstyrelsen, finsk-svenska gränsälvskommissionen och närings,trafik- och miljöcentralen.
”Kan välta en person”
Enligt Henrik Larsson, handläggare vid länsstyrelsens enhet för samhällsskydd, har en enkät visat att invånarna i översvämningsområden vill ha mer information.
– Det gäller att veta vad man ska göra. Det är bland annat viktigt att slå av strömmen och stänga huvudavstängningsventilen på vattenledningen om vattnet närmar sig huset för att undvika följdskador, säger han.
Myndigheterna påminner om att invånarna i första hand måste tänka på den egna säkerheten och att man ska undvika att röra sig inom översvämningsområden för att det inte ska inträffa olyckor.
– Flödesvattnet kan dessutom vara farligt. Det är ofta förorenat och man bör undvika kontakt med det. Dessutom kan strömmande vatten, som är 15 centimeter djupt, välta en person. Det är svårt att tro, men det är faktiskt så, säger Henrik Larsson.
Psykologhjälp kan behövas
Efter översvämningen så råder myndigheterna de drabbade att fotografera sina bostäder innan kontakten med försäkringsbolaget.
Skyddsutrustning bör användas vid städning för att undvika kontakt med flödesvattnet.
”Att vara med om en översvämningssituation där hus och ägodelar påverkas kan vara psykiskt påfrestande. Diskutera situationen med närstående eller sök professionellt stöd för hjälp”, står det i översvämningsguiden.