Barnet på bilden har ingenting med artikeln att göra. Foto: SVT/Arkiv

Förvaltningens förslag: Ta bort mjölk och bröd

Uppdaterad
Publicerad

Kultur- och utbildningsförvaltningen i Kiruna måste spara. Därför föreslår man bland annat att ta bort elevernas lunchmjölk, mjukbröd och nattis.

– Tillsammas med kostchefen har vi tagit fram vad som är möjligt att göra inom ramen för rekommenderat näringsintag. Mjölken må vara trevlig och god men den behövs inte för att tillgodose ett näringsintag för eleverna, säger Simon Lindh, förvaltningschef för kultur- och utbildningsnämnden.

Han tillägger också att till exempel förskolorna har andra näringskrav än grundskolan och att mjölkprodukter alltid serveras vid frukost och mellanmål.

Går back med 22 miljoner

Kultur- och utbildningsförvaltningen har fått i uppdrag av nämnden att ta fram förslag på hur man kan spara in pengar när man beräknas gå back med 22 miljoner kronor.

– Grundorsakerna till besparingen är bemanningen i små verksamheter. I våra mindre verksamheter räcker inte resursfördelningen till. Vi har också en utökning i förskolan samt att behoven kring elever som behöver särskilt stöd kostar, säger Simon Lindh.

Prioriterar lagstadgade verksamheter

För att ekonomin ska komma i balans har man tagit fram flera förslag som politikerna ska fatta beslut om. Tre av förslagen handlar om att dra in mjölk till skollunchen, ta bort mjukbrödet och stänga förskolans nattverksamhet, nattis.

– Mot den bakgrund som vi nu har så har det varit naturligast för mig att titta på de icke lagstadgade verksamheterna i relation till den lagstadgade verksamheten, säger Simon Lindh.

Varken mjölk, bröd eller nattis är lagstadgat.

Finns det inte stort behov av nattis i en stad som Kiruna med mycket skiftarbete?

– Du har helt rätt. Ingen ifrågasätter nattis värde och vi har full respekt och förståelse för vad det betyder för till exempel skiftarbetare och ensamstående. Men den är fortfarande inte lagstadgad och när vi har den här besparingen kan det ske på bekostnad av det, säger Simon Lindh.

Infört köpstopp

Om politikerna väljer att dra in mjölken, mjukbrödet och nattis kan kommunen spara uppemot 5-6 miljoner, enligt Simon Lindh. Kostnaderna för mjölken ligger runt 700 000-100 000 kronor per år. Brödet på 350 000 kronor och nattis 3-4 miljoner.

Kultur- och utbildningsnämnden har även infört ett köpstopp och anställningsstopp från första november till årsskiftet.

Det här kan Kiruna kommun spara in på

Sameskolan – 125 000 kronor

Kulturadministrationen – 325 000 kronor

Arbetskläder – 200 000 kronor

Måltidsverksamheten – 500 000 kronor

Extra ordinära stödåtgärder – 2 500 000 kronor

Stadsbiblioteket – 500 000 kronor

Undomsverksamheten – 500 000 kronor

Skolskjutsarna – 125 000 kronor

Modersmålundervisning – 1000 000 kronor

Flera av dessa förslag är redan verkställda. Totalt förväntas man spara 10 975 000 kronor.

Källa: Kiruna kommun

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.