Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
För barnen och ungdomarna som är med och tävlar i Piteå Summer Games – betyder den här resan otroligt mycket, menar Jeremy Wyngaard. Foto: Nora Lerneby/SVT

Fotbollsdrömmar från Kapstaden – att spela i Piteå: ”Väldigt speciellt”

Uppdaterad
Publicerad

Från kåkstäder i Kapstaden till fotbollsplaner i Norrbotten – via ett projekt får barn från fattiga områden i sydafrikanska Kapstaden möjligheten att vara med i årets Piteå summer games.

– Projektet hjälper dem att förstå att allting är möjligt, säger grundaren och huvudtränaren Jeremy Wyngaard.

Det sydafrikanska laget är en del av organisationen ”Life Zone Soccer” som tillsammans med den svenska organisationen ”ACCESS” ger barn och ungdomar från fattiga områden och kåkstäder i Kapstaden en möjlighet att få vara med och tävla i detta års Piteå Summer Games.

För organisationen är det inte första gången som de spelar i svenska fotbollscuper och under besöken får de bo hos värdfamiljer.

– Det här är vår åttonde resa till Sverige och jag känner mig väldigt privilegierad över att få vara här igen, säger grundaren och huvudtränaren Jeremy Wyngaard.

Allt är möjligt

Projektet Life Zone arbetar med fotboll och annan idrott för barn och ungdomar som löper stor risk att hamna i utsatta situationer, och Jeremy Wyngaard hoppas att resan även hjälper dem deras synsätt.

– Projektet i sig och att barnen får komma till Sverige är någonting väldigt speciellt, säger Jeremy och fortsätter:

– För vissa av dem tror jag att det här ändrar deras synsätt och hjälper dem att förstå att allting är möjligt.

Se när laget spelar sin första match.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.