Stöldhärvan kan vara uppklarad

Uppdaterad
Publicerad

Tre män och en kvinna har under natten till fredag anhållits på sannolika skäl för den senaste tidens inbrottsvåg i Boden.

De fyra anhölls av jouråklagare och de är nu på sannolika skäl misstänkta för ett 20-tal bostadsinbrott i Boden

De fyra personerna är födda mellan 1981 och 1989 och kommer under måndagen att begäras häktade för grov stöld. Tillsammans är de misstänkta för 21 inbrott och polisen har beslagtagit 200 olika stöldgods.

Inbrottsvåg i Boden

100-tals tips

De misstänkta ska bland annat ha stulit smycken, pengar och elektronik.  Sedan mitten av september har fler än 20 inbrott anmälts i Boden och i de flesta fall rör det sig om villainbrott och många av dem har skett mitt på ljusa dagen.

-Gripandet gick lugnt till väga och vi är mycket nöjda med det samarbete som vi har haft med allmänheten. Vi har fått in 100-tals tips och till slut gav det resultat, säger polis Karin Markaberg.

Idag träffade spaningsledningen i Boden media för att berätta om det Polisen ser som ett genombrott när det gäller de många bostadsinbrotten i Boden som skett under den senaste månaden.

-Hade tipsen en avgörande betydelse?

-Sammantaget, både tips och förhör har lett fram till där vi är nu, säger Karin Markaberg, biträdande spaningsledare vid Polisen.

Två hundra föremål

Samtliga fyra nekar till brott, men det återfunna stöldgodset, fler än tvåhundra föremål, gör att Polis och åklagare nu anser att bevisläget är bra. Polisen utesluter inte heller att fler gripanden kan komma att ske.

-Det har pratats om cyklar, kan du bekräfta att inbrottstjuvarna har färdats på cykel?

-Det är en av de arbetshypoteser vi har, men det återstår en hel del utredningsarbete innan vi säkert kan säga hur det här har gått till, säger Karin Markaberg.

-Vad vill du säga till bodensarna nu?

-Jag hoppas att dom nu kan känna sig trygga i sin stad, säger Karin Markaberg, biträdande spaningsledare vid Polisen.

Och om de fyra misstänkta fälls för grov stöld riskerar de ett fängelsestraff på mellan två och sex år.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Inbrottsvåg i Boden

Mer i ämnet