Måndagens händelse är bara en i raden av allvarliga olyckor med terrängfordon inblandade – och fel använd kan fyrhjulingen bli en dödsfälla.
– Om man hamnar i en sluttning och gör en felbedömning, då kan fordonet välta. Problemet är att en fyrhjuling är så tung att skadorna ofta blir allvarliga, säger Niclas Ekbom, chef vid trafikpolisen i Norrbotten.
– Det vi ser är att det ofta resuterar i skallskador då många kör utan hjälm och i merparten av olyckorna med terrängfordon finns alkohol med i bilden.
Flera allvarliga olyckor
Bara i sommar har flera allvarliga olyckor med terrängfordon inträffat i Norrbotten. Förutom olyckan i Mörön igår eftermiddag skadades en 35-åring i Arnemark på midsommarafton och för en månad sedan, den 18 juni, fick en man föras till sjukhus efter en fyrhjulingsolycka i trakterna kring Harrejaur.
Över 40 olyckor
Dessvärre är detta inget ovanligt. Färsk statistik från Transportstyrelsen visar att det bara i Norrbotten har inträffat över 40 olyckor av den här typen sedan 2010, varav två av dem med dödlig utgång. I ett av fallen omkom en sjuårig flicka i Harads efter en färd med fyrhjuling längs ett elljusspår. Polisen Niclas Ekbom var själv på plats vid den olyckan.
– Det var ett oerhört jobbigt uppdrag. Spontant tänkte jag där och då att sådana här fordon borde inte få finnas, säger Ekbom och fortsätter;
– Många föräldrar gör felaktigt bedömningen att det är säkrare att låta barnen köra fyrhjuling än exempelvis än cross. Det är ett stort misstag. Skadorna blir ofta mycket allvarligare om man välter med en fyrhjuling.
FAKTA: Antal fyrhjulingsolyckor i Sverige
2010 – 94 stycken
2011 – 123 stycken
2012 – 94 stycken
2013 – 143 stycken
2014 – 114 stycken
2015 – 116 stycken
2016 – 57 stycken
Totalt har det skett 741 stycken olyckor med en fyrhjuling de senaste sex åren i Sverige. 32 av dem var dödsolyckor. Resterande allvarliga, måttliga och lindriga.
Källa: Transportstyrelsen