För att förstå miljarder år gammal historia dyker nu forskare ner i berggrunden i Malmfälten. Foto: Thommy Johansson/SVT

Tre miljarder år gammal berggrund synas på 100 kilometers djup i Gällivare

Uppdaterad
Publicerad

Just nu synas berggrunden i Malmfälten. Med hjälp av elektromagnetisk strålning kan forskare nu titta hundra kilometer ner i marken för att analysera hur den bildades för flera miljarder år sedan.

– Vårt främsta mål är att förstå hur jorden fungerar, säger Maxim Smimov, biträdande professor på LTU.

Under sommaren genomförs geofysiska mätningar i Gällivare med omnejd för att förstå områdets utveckling. Nedgrävda elektroder mäter elektroniska fält under ett dygn och analyserna kan sedan visa hur berggrunden bildades – för tre miljarder år sedan.  

– Vi nyttjar att vi har ett elektromagnetiskt fält som i första hand genereras uppe i jonosfären. Strålningen tränger ner i marken och genom att analysera det elektriska fältet kan vi ta reda på berggrundens egenskaper och uppbyggnad, säger Thorkild Rasmussen professor i prospekteringsgeofysik på Luleå tekniska universitet (LTU).

Svenskfinska gränsen tycks ha betydelse

Geologiska strukturer längs svensk-finska gränsen har med stor sannolikhet haft betydelse för bildningen av mineraliseringen av Malmfälten.

– Genom att nyttja tidigare data från Finland kan vi förstå hur till exempel mineraliseringen har bildats, säger Thorkild Rasmussen.

I videon hör du hur forskarna använder elektromagnetisk strålning för att ”se” ner i marken.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.