Ugnsvägg hämtades upp från sjöbotten.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
2 000 år gamla fynd – hör mer om fynden i klippet. Foto: Norrbottens museum/Staffan Nygren

Gjordes stål i norr samtidigt som i romarriket – nu väntas historien skrivas om

Uppdaterad
Publicerad

Det pågick avancerad järn- och ståltillverkning på många platser i norra Sverige samtidigt som i romarriket. Nya unika fornfynd kan nu förändra historieskrivningen.

– Jag kan inte tänka på något annat, säger arkeologen och doktorn Carina Bennerhag om de sensationella fynden.

Forskningen har genomförts vid Luleå tekniska universitet (LTU) sedan 2016. Den visar att avancerade järn- och stålföremål tillverkades på 40 platser i norra Sverige, Finland och Norge – för mer än 2 000 år sedan.

– Tidigare har man trott att det var en jordbrukande befolkning som hade motiv och förmåga att klara av det. Men här är det jakt- och fångstgrupper som uppenbarligen hade ett stort användningsområde för järn och stål, säger Kristina Söderholm, professor i teknikhistoria vid LTU.

Ingen småskalig verksamhet

Forskarna har bland annat hittat två gamla järnframställningsugnar i Norrbotten med över 2 000 år på nacken.

Vid ugnarna har det gjorts flera fynd av yxor och knivar tillverkade i stål och med flera lager av järn med olika kvaliteter. Det rör sig alltså inte om en småskalig och impulsiv verksamhet.

– Man behövde ägna sig åt en omfattande vedhantering för att överleva i det arktiska klimatet. Knivarna användes för att jaga småvilt och bereda pälsar, det fanns ett stort behov av vassa eggar.

Samtida med romarriket

Att avancerad järn- och stålframställning förekom så tidigt och så långt bort från romarriket, det förmodade centret för järn och stålframställning i forntida Europa, har tidigare varit okänt.

Dessutom är det sannolikt att jakt- och fångstgrupper i norra Europa var mer stationära i området än vad historiker och arkeologer tidigare trott.

I klippet hör du mer om fynden – och varför projektledaren Kristina Söderholm känner en stor sorg trots resultatet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.