Forskningen har genomförts vid Luleå tekniska universitet (LTU) sedan 2016. Den visar att avancerade järn- och stålföremål tillverkades på 40 platser i norra Sverige, Finland och Norge – för mer än 2 000 år sedan.
– Tidigare har man trott att det var en jordbrukande befolkning som hade motiv och förmåga att klara av det. Men här är det jakt- och fångstgrupper som uppenbarligen hade ett stort användningsområde för järn och stål, säger Kristina Söderholm, professor i teknikhistoria vid LTU.
Ingen småskalig verksamhet
Forskarna har bland annat hittat två gamla järnframställningsugnar i Norrbotten med över 2 000 år på nacken.
Vid ugnarna har det gjorts flera fynd av yxor och knivar tillverkade i stål och med flera lager av järn med olika kvaliteter. Det rör sig alltså inte om en småskalig och impulsiv verksamhet.
– Man behövde ägna sig åt en omfattande vedhantering för att överleva i det arktiska klimatet. Knivarna användes för att jaga småvilt och bereda pälsar, det fanns ett stort behov av vassa eggar.
Samtida med romarriket
Att avancerad järn- och stålframställning förekom så tidigt och så långt bort från romarriket, det förmodade centret för järn och stålframställning i forntida Europa, har tidigare varit okänt.
Dessutom är det sannolikt att jakt- och fångstgrupper i norra Europa var mer stationära i området än vad historiker och arkeologer tidigare trott.
I klippet hör du mer om fynden – och varför projektledaren Kristina Söderholm känner en stor sorg trots resultatet.