Två forskare på skidor vid en glaciär.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet hör du Nina Kirchner, professor i glaciologi, om vad konsekvenserna av smältande glaciärer blir. Foto: Stockholms universitet

Glaciärerna i Norrbotten minskar i rekordfart – kan försvinna helt och hållet

Uppdaterad
Publicerad

Glaciärerna i Norrbotten har krympt rejält i år. Det är den största avsmältningen sedan mätningarna startade.

Årets mätningar av glaciärerna Storglaciären, Rabots glaciär, Rivgojiehhki och Moarhmmáglaciären visar att avsmältningen sker i rekordfart – precis som forskarna befarade när SVT följde med till Storglaciären i somras.

– Alla glaciärer i Sverige krymper och blir mindre, vissa kommer inte att finnas kvar inom en snar framtid, säger Nina Kirchner, professor i glaciologi och föreståndare för Tarfala forskningsstation.

Mätningarna visar också att Rabots glaciär och Rivgojiekki för andra året i rad har förlorat sina så kallade ackumulationsområden.

Glaciärerna kan försvinna

I de högst belägna delarna av glaciären smälter snö och is bort istället för att ligga kvar året runt och ”mata” glaciären.

Om inga ackumulationsområden finns, kommer enligt Nina Kirchner glaciärerna att försvinna helt och hållet inom inom en snar framtid.

Mätningarna för Storglaciären startade under 1940-talet. De andra tre glaciärerna har mätts sedan 1980-talet.

Glaciärbrunn på Rabots glaciär. Foto: Stockholms universitet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.