Efter klartecknet från Bryssel är regeringens sikte inställt på att gårdsförsäljning av alkohol ska tillåtas från i sommar

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Viktigt att behålla monopolet” – Henrik Enbom kan snart ha gårdsförsäljning av sitt egentillverkade gin. Foto: Elias Paulsson/SVT

Grönt ljus för gårdsförsäljning – destilleriet i Boden: ”Stort mervärde”

Uppdaterad
Publicerad

Efter att EU-kommissionen gett klartecken för gårdsförsäljning av alkohol är det många som jublar. Mikrodestilleriet i Boden är positivt, men vill ändå se att alkoholmonopolet finns kvar.

Den 9 januari meddelade regeringen att man fått grönt ljus från EU-kommissionen för gårdsförsäljning av alkohol i Sverige.

Det innebär att en besökare på vingårdar, bryggerier eller destillerier får köpa med sig max 0,7 liter sprit, 3 liter vin eller 3 liter starköl – men bara om köpet sker i samband med ett betalt studiebesök eller en provning.

För Henrik Enbom, vd på Gin & Us i Boden, är nyheten glädjande.

– Det ger en möjlighet för dem som är intresserade att faktiskt kunna köpa med sig något. Det ger ju ett stort mervärde, säger Henrik Enbom.

Monopolet gynnar småföretag

Att ha möjlighet att sälja sin dryck direkt till konsumenten är för Henrik ett sätt att förhöja upplevelsen för de intresserade. Samtidigt anser han att alkoholmonopolet i Sverige bör bevaras.

– Hade vi varit i ett annat land där det är fri tillgång till alkohol, så hade vi bara sett stora, kända märken i butikerna.

Henrik tror dock inte att beslutet kommer att innebära några stora ekonomiska förändringar för verksamheten, utan snarare bidra till en bättre upplevelse för kunden.

– Jag tror inte att det kommer bli någon volymökning, snarare att det kommer förhöja känslan för slutkonsumenten, säger Henrik Enbom.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.