SMHI:s varning för snöfall under lördagen blir inte lika illa som befarat – men den gula varningen ligger kvar för Norrbottens län i trakterna kring Arvidsjaur. Foto: Mats Andersson/TT

SMHI tonar ner snövarning i Norrbotten i helgen

Uppdaterad
Publicerad

Det snöoväder som väntas dra in över Norr- och Västerbotten på lördag blir inte lika illa som befarat, menar SMHI. Varningarna har minskat både gällande snömängd och område.

SMHI varnade initialt för ymnigt snöfall stora delar av Norrbottens inland i helgen. SMHI uppskattade att det kunde komma uppemot 10-15 centimeter i stora delar av länet.

Men vädervarningen som utfärdades i fredags minskades under lördag förmiddag. Ovädret drar in under kvällen och övergår sedan i regn och drar bort under söndag förmiddag.

Anledningen att SMHI varnar för snöfallen är att det är säsongens första i området.

– Hade det här snöfallit kommit mitt i vintern hade vi inte gått ut med någon varning, säger Linnea Rehn Wittskog, meteorolog på SMHI.

Länsstyrelsen uppmanade berörda i området att byta till vinterdäck.

Väderkarta som visar väder i Sverige – prognos för i dag och kommande dagar

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vädret i morgon, vädret i dag – se prognosen för hur det blir i Sverige kommande dagar Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.