Se fastigheten som byggnadskontoret i Kiruna utreder om det är svartbygge eller inte. Foto: SVT

Kirunas kommunalråd Gunnar Selberg (C) granskas för svartbygge

Publicerad

Byggnadskontoret i Kiruna utreder just nu om kommunalrådet, Gunnar Selberg (C), har ett så kallat svartbygge på tomten. Tvisten mellan kontoret och kommunalrådet handlar om byggnaden är ett fritidshus – eller ett garage.

Alltihop började redan 2016 när kommunalrådet Gunnar Selberg (C) ansökte om att få bygga om ett garage till fritidsboende. Ansökan beviljades, bygget påbörjades och färdigställdes sedan.

Och det är här som konflikten uppstår. Gunnar Selberg skickade nämligen inte in dokument till byggnadskontoret om starttid eller färdigställande av garaget, vilket innebär att byggnadslovet förföll efter två års tid.

Stora frågan – är det svartbygge eller ej?

Enligt byggnadskontoret i Kiruna innebär detta att byggnadslovet återgick till det ursprungliga byggnadslovet, som gäller garaget. Och det här har lett till att byggnadskontoret nu granskar ärendet: Är det hela ett olovligt användande av en byggnad, alltså ett svartbygge?

– Generellt kan man säga att har man påbörjat ett bygge, utan att ha ett start besked, riskerar man att bli ålagd en sanktionsavgift, säger Kristoffer Johansson, byggnadsinspektör på Kiruna kommun.

Selberg (C): Det finns ett bygglov

Gunnar Selberg äger byggnaden som privatperson och hyr ut den till sitt eget företag – som i sin tur har hyrt ut fastigheten som bland annat entreprenörsboende.

Kommunalrådet anser att det finns ett bygglov i dagsläget men att han har missat att lämna in kontrollprogrammet som han anser är formalia. Trots att byggnadsinspektören anser att bygglovet är ogiltigt då det förfallit.

– Så kan man uttrycka sig, om man vill ägna sig åt hårklyveri, men det finns ett bygglov för fritidshus, säger Gunnar Selberg, kommunalråd i Kiruna (C).

I videon ovan kan du se hur byggnaden ser ut och höra både byggnadsinspektören och kommunalrådet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.