Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet hör du mer från Olivers resa för att stötta ALS-forskningen: ”Vill få stopp på skiten” Foto: Marcus Alakangas/SVT

Han åker rullskridskor från Kiruna till Ystad – samlar pengar till Salmings stiftelse

Uppdaterad
Publicerad

För välgörande ändamål åker hockeymålvaktstränaren Oliver Eriksson genom hela Sverige på inlines. SVT Nyheter Norrbotten möter honom i Jokkmokk.

Med en snitthastighet på cirka 18 kilometer i timmen rullar nu Oliver Eriksson genom Norrbotten på sin resa mot Ystad. Sammanlagt 210 mil på rullskridskor.

Idén fick han från pappa Johan som gjorde en liknade resa för över 25 år sedan för välgörande ändamål. Att få i sig tillräckligt med energi ser Oliver Eriksson som den största utmaningen efter två dagar. Även om han har en följebil som passar upp honom.

– Jag har redan gått ner två kilo, säger han och trycker i sig en energigel efter att han precis slukat en hamburgare i Porjus.

Samlar in pengar till ALS-forskning

Han gör resan för att samla in pengar till Börje Salmings ALS-stiftelse. För att bidra till forskning om sjukdomen och stöd till anhöriga och drabbade.

– Ett jättefint initiativ. ALS är en fruktansvärd sjukdom som vi måste få stopp på, säger Stig Salming, Börjes bror, som vinkade av Oliver Eriksson i Kiruna. Planen är att han även ska vara på plats i Falun och vid målet i Ystad.

Rulla för ALS 2024

Oliver Eriksson åker inlines genom Sverige för att samla in pengar till Börje Salmings ALS stiftelse.

Resan startade i Kiruna 14 juli med målet att nå Ystad 2 augusti. På vägen görs stopp i Gällivare, Jokkmokk, Arvidsjaur, Storuman, Dorotea, Strömsund, Östersund, Åsarna, Sveg, Mora, Falun, Avesta, Köping, Hallsberg, Linköping, Hultsfred, Emmaboda och Sölvesborg. Sammanlagt 210 mil.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.