En man  sitter och tittar ut över vattnet.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Här spelar Pontus Wikström, projektledare för ”Tysta områden”, in naturljud i Råne älvdal. Foto: Randi Gitz/SVT

Pontus kartlägger tysta områden i Norrbotten

Uppdaterad
Publicerad

På de flesta platser där vi vistas hörs ljud från motorer eller fabriker. Men var ska man gå om man vill ha tystnad? Nu görs en inventering av just tysta platser i Norrbotten.

– Människor är så vana vid buller. Man kan inte förstå hur det ska kännas när det är tyst, säger Pontus Wikström, projektledare för Tysta områden.

Flera kommuner i Norrbotten har gått samman och startat ett LONA-projekt. Ett lokalt naturvårdsprojekt med pengar från Trafikverket och Naturvårdsverket.

Luleå, Piteå, Arjeplog, Jokkmokk och Gällivare tar hjälp av bland annat frivilliga insatser genom en studiecirkel hos Studiefrämjandet. 

Åker med ut och lyssnar 

32 områden ska undersökas och vi följde med projektledaren Pontus Wikström ut för att undersöka hur tyst det egentligen är vid ett av de utpekade områdena. Pålträsket i Råne älvdal.

Väl ute lyssnas det med örat helt enkelt. Och dokumenteras på olika sätt.

Hitta ut via kartor

Områdena ska sedan marknadsföras på kommunernas webbplatser och till exempel via appen Naturkartan. 

– Naturkartan har ett filter där man kan söka just efter tysta områden och hitta de här platserna, säger Pontus Wikström. 

Tanken är att både invånare och turister ska ha glädje av att lättare kunna hitta områden utan samhällsbrus. 

– Den inventering vi nu gör av tysta naturområden kan hamna i kommunens planbeskrivning så att det blir bestämt att dessa är områden ska skyddas för exploatering i framtiden, säger Pontus Wikström. 

Uppmanar att öka tystnad utan telefon 

Projektet Tysta områden hoppas kunna inspirera människor till att ge sig ut i tystnaden och lyssna på de små naturliga ljuden och försöka att verkligen vara närvarande: 

– Det är lätt hänt när man åker ut i naturen att man tänker att ”vad är det här för fågel?” Det måste jag slå upp i en app”, och så börjar man bläddra i sin telefon. Men genom att bara uppleva naturen utan att lägga in värderingar så kan man få en djupare och starkare naturupplevelse, säger Pontus Wikström. 

Det här är LONA

Den lokala naturvårdssatsningen, LONA, är ett bidrag som ska stimulera kommuners och ideella föreningars långsiktiga naturvårdsengagemang. Via LONA finns möjlighet att få upp till 50 procent i bidrag för att genomföra projekt till nytta för naturvård, friluftsliv och folkhälsa.

Källa: Naturvårdsverket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.