– Jag kan tycka att man ska ha en viss kompetens uppe i Norrbotten som kan ta hand om enklare saker så det kan gå lite snabbare, säger Mikael Nilsson.
Det var tidigt på tisdagsmorgonen som polisen fick larm om ett misstänkt föremål på Björkskatan i Luleå. Den nationella bombgruppen i Stockholm kontaktades och först nio timmar senare kunde man konstatera att det misstänkta föremålet inte var en bomb.
”Kan ta ett dygn”
År 2005 lades Norrbottenspolisens egna bombgrupp ned. Mikael Nilsson var en av dem som ingick i gruppen. Gruppen hade utbildade bombhundar och kunde snabbt vara på plats när larmet gick. Enligt Nilsson är närheten helt avgörande då ett bomblarm kan påverka andra samhällsfunktioner i stor utsträckning.
– Man kan inte bara generellt säga att ”Vi har för lite jobb här”. Utan det måste göras en bedömning från fall till fall. Man måste se helheten och tidaspekten. Vi bor i ett avlångt land och det skulle kunna ta ett dygn innan de kom upp till Luleå om det sker ett bombhot i centrala Luleå. Nu var det tur att det gick relativt snabbt, säger Mikael Nilsson, inspektör.
Flera bombsituationer
Dagens bomblarm var bara ett i raden på kort tid. För tre veckor sedan fick ett flygplan på Luleå Airport utrymmas och bara några dagar tidigare hittades en förvirrad man med sprängskadad arm i närheten av Sunderby sjukhus. Patrik Ström var en av dem som arbetade med bomblarmet tidigare idag. Han beklagar om folk upplever att det enbart ses som en nedmontering då bombgruppen försvann från länet.
– Samtidigt måste man också inse att om folk gör saker vartannat år blir det inte lika mycket träning och kunskap. De som väl kommer hit kan sin sak, säger Patrik Ström, polis.