I normala fall finns det ingen riktig gräns mellan Finland och Sverige. Människor har länge arbetspendlat mellan länderna, handlat och besökt nära och kära. Men i och med coronavirusets framfart valde Finland att stänga gränsen för två veckor sedan, med undantag för arbetspendling och godstrafik.
Haparanda förbereder för mindre personal
Nu kan reglerna hårdna ytterligare då den finska regeringen föreslagit att stänga gränsen helt. I nuläget finns inget fattat beslut, men Haparanda kommun och Nordkalottens gränstjänst, som hjälper företag och privatpersoner som arbetar över gränsen, räknar med att ett beslut kommer att komma i sinom tid – och att det är negativt för Sveriges del.
– Vi förbereder oss för att en stängning kan komma att ske, säger Haparandas kommunalråd Sven Tornberg (C).
Kan behöva stänga viss verksamhet helt
I Haparanda jobbar drygt 120 personer från Finland inom kommunen. Men enligt Tornberg rör det sig om uppemot 600 personer som jobbar inom vård-och omsorg i Tornedalen. Om gränsen stängs helt blir det ett dråpslag för hela Tornedalen, och Haparanda kommun kommer att behöva prioritera ner vissa områden.
– Vi har planer för vilka verksamheter som är de absolut nödvändigaste, vilka områden som man behöver sänka ambitionsnivån kring och vilka områden som man kan stänga ner verksamheten helt och hållet, säger Sven Tornberg.
Han forsätter:
– Problemet är att det inte finns någon hjälp att få. Smittan finns i hela landet så det blir katastrof inom vård-och omsorg.
”Haft jourmottagning sen första beskedet”
Päivi Koivupalo bor i Haparanda och jobbar som koordinator på Nordkalottens gränstjänst i Torneå. Hon uppger att runt 2500 till 3000 personer arbetspendlar mellan de två länderna. Precis som Haparandas kommunalråd använder hon också ordet katastof.
– Massor av människor hör av sig till oss. Det känns som att jag har haft jourmottagning sedan första beskedet kom om att Finland begränsar rörligheten.
Hon berättar till exempel om en firma i Haparanda där tio av deras arbetare bor i Finland. Fem av dem skulle kunna sköta sina jobb på distans, men resten behövs för att hålla igång produktionen.
– Och om ingen kommer över gränsen finns det ingen sjukvård. Den skulle drabbas hårt, för varifrån ska de hitta arbetskraft? säger Päivi Koivupalo, koordinator på Nordkalottens gränstjänst.