• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Här anländer flyktingarna till Luleå

Uppdaterad
Publicerad

I dag anlände ett flygplan med runt 250 asylsökande till Luleå Airport. Detta efter en internationell överenskommelse att ta emot flyktingar som levt i flyktingläger i Grekland och Italien i nästan två år. En av dem som landade i ett soligt Luleå var Mohammed Ashor från Syrien.

Strax efter klockan 14.00 idag anlände ett direktflyg med 250 flyktingar från Aten. Var tredje vecka, fram till oktober, kommer ett flygplan att köra asylsökande från Italien och Grekland till Luleå Airport. En av dem som var ombord var 21-åriga Mohammed Ashor. De senaste 1,5 åren har han bott i ett flyktingläger Grekland efter att ha flytt från Syrien då han vägrade gå med i armén.

– Om jag skulle gå med i armén skulle jag ha kommit tillbaka död efter en, två månader. Nu vill jag starta ett nytt liv.

Totalt ska Sverige ta emot runt 3000 personer efter en internationell överenskommelse om omfördelning av asylsökande mellan EU-länder. En tredjel av dem kommer att komma till de fyra nordligaste länen. Men det är fortfarande oklart exakt hur många som stannar i Norrbotten. Men då alling är förberett sedan en lång tid tillbaka kommer sådana beslut att fattas inom kort.

Nästan alla får uppehållstillstånd

De asylsökande ska nu genomgå en snabb utredning i Boden innan de får veta var de ska bo i väntan på uppehållstillstånd. Normalt kan en asylprocess ta upp till två-tre år, men den här gången kommer det att gå undan då man redan har bra koll på de som kommer med direktflygen, enligt Migrationsverket.

– De allra flesta kommer att få uppehållstillstånd. Mellan 90 och 100 procent. Vi tar inte emot folk på det här viset som vi måste skicka tillbaka, säger Per-Erik Bjurholt, enhetschef vid Migrationsverket.

Vad tror du om framtiden?

– Jag vill studera och sedan vill jag jobba som frisör, säger Muhammed Ashor som jobbat som frisör tidigare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.